Културно наследство в миграция | В медиите
Отразяване на работата по проект "Културно наследство в миграция" в медиите
медии
15814
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15814,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

В медиите

РЕПОРТАЖ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО
И ПРЕДСТОЯЩАТА ИЗЛОЖБА ПО bTV

С какво се сблъскват емигрантите ни, за да запазят връзката с България? Отговорът дава мащабно проучване на българските общности зад граница. Екип от Института за етнология и фолклористика към БАН работи по проекта 3 години. Изследователите са обиколили 80 точки в Западна Европа и САЩ. Проучването, според БАН, е най-мащабното правено досега – учените са били в 17 страни и са се срещнали с представители на над 300 български неделни училища, културни институти, дружества и асоциации…

ДОЦ. Д-Р ВЛАДИМИР ПЕНЧЕВ И ГЛ.АС. Д-Р ЛИНА ГЕРГОВА
ГОСТУВАТ В еМИСИЯ БЪЛГАРИЯ ПО BiT

Тази сряда учени от БАН ще представят специална изложба „Културно наследство на българите в миграция“. Тя е плод на 3-годишен труд, а резултатите от него ще представят доц. Владимир Пенчев гл. ас. Лина Гергова. Двамата учени разкриха подробности за изследването в студиото на еМисия България. „Освен изложбата ще представим и една книга с добри практики за предаване на културното наследство зад граница– език, народни танции. Това е най-голямото подобно изследване, дадохме своите предложения как да се подобри политиката към опазването на културното наследство“…

РАЗГОВОР НА ИРИНА НЕДЕВА С ДОЦ. Д-Р ВЛАДИМИР ПЕНЧЕВ
И ГЛ.АС. Д-Р ЛИНА ГЕРГОВА В „ХОРИЗОНТ ДО ОБЕД“ ПО БНР

Експерти от БАН представят най-мащабното изследване на българските общности зад граница, обхващащо 80 селища в 17 страни в Европа и Северна Америка. От института са подготвили и брошура, в която предлагат на държавата конкретни политики в помощ на мигрантите.

ИНТЕРВЮ С ДОЦ. Д-Р ВЛАДИМИР ПЕНЧЕВ И ГЛ.АС. Д-Р ЛИНА ГЕРГОВА
В ПРЕДАВАНЕТО „ДОБРО УТРО С
 БНТ 2″

Екип от учени от Института за етнология и фолклористика при Българската академия на науките направи първото и най-мащабно до момента проучване на българските общности зад граница. Културното наследство на българите в миграция е събрано в специално издание, което ще бъде съпътствано с изложба на снимки и предмети, събирани по време на проучването. До какви изводи достигнаха изследователите вижте в разговора ни с доц. д-р Владимир Пенчев.

ИНТЕРВЮ С ДОЦ. Д-Р НИКОЛАЙ ВУКОВ И ПРОФ. ИРИНА СЕДАКОВА
В ПРЕДАВАНЕТО „АРТЕФИР“ НА БНР

Темата за съхраняването на културното наследство сред мигрантските общности беше в центъра на вниманието на учени от България и чужбина по време на конференцията в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. Доц. д-р Николай Вуков представя за слушателите на „Артефир“ моменти от работата по проекта, които са заинтригували сънародниците ни зад граница и българските институции.

БАН В ЛОС АНДЖЕЛИС ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА –
ИНТЕРВЮ С ВЛАДИМИР ПЕНЧЕВ, КАТЯ МИХАЙЛОВА И ВАЛЕНТИН ВОСКРЕСЕНСКИ
(ТЕЛЕВИЗИЯ BulgariCA)

Доц. д-р Владимир Пенчев, доц. д-р Катя Михайлова и докт. Валентин Воскресенски разказват за работата си и впечатленията си от срещите с българите и техните институции и организации в Калифорния, САЩ, пред камерата на телевизия BulgariCA.

КАК СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ В ЧУЖБИНА СЪХРАНЯВАТ БЪЛГАРСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО (РЕПОРТАЖ) – ТЕЛЕВИЗИЯ BIT, ЧИКАГО-СОФИЯ

Как българските общности в чужбина съхраняват българското културно наследство зад граница и каква е ролята му за консолидацията на общностите зад граница?

Група български етнолози направиха първото по рода си достатъчно мащабно изследване, продължило година.

Какво показва то и какви изводи могат да бъдат направени? Репортерът на Би Ай Ти Божидар Николов разказва.

 

 

ИНТЕРВЮ С ДОЦ. Д-Р НИКОЛАЙ ВУКОВ – ТЕЛЕВИЗИЯ BIT, ЧИКАГО-СОФИЯ

Как българите в провинция Каталуния опазват културните си традиции и как се живее в слънчева Барселона като имигрант? Изненадващо, това е един регионите в Испания, където концентрацията на наши сънародници е най-голяма, открива изследване, подпомогнато от фонд „Научни изследвания“. За него разказва един от участниците – доц. Николай Вуков.

Проучването се съсредоточава върху местните български културни инициативи, фолклорните състави, българските училища, асоциациите за българо-испански взаимодействия и др. там.

За повече интересни наблюдения вижте видеото (кликнете върху изображението за достъпване на оригиналния сайт).

ИНТЕРВЮ С ДОЦ. Д-Р ВЛАДИМИР ПЕНЧЕВ И ГЛ.АС. Д-Р МАРИЯНКА БОРИСОВА –
ТЕЛЕВИЗИЯ BIT, ЧИКАГО-СОФИЯ

„Българинът е страшно адаптивен. Във всяка ситуация е като дялан камък. Той намира своя път“. Това коментира в еМисия България Владимир Пенчев – един от хората, изследвали културното наследство в миграция по света.

Освен езика, оказва се, че силен консолидиращ елемент за българите по света и е фолклорът, допълни Мариянка Борисова, която също е от екипа.

Владимир Пенчев каза още, че във всеки български дом зад граница има кът с предмети, които напомнят за родината.

Как се намират и обединяват пръснатите български общности по света – гледайте във видеото (кликнете върху изображението за достъпване на оригиналния сайт).

ИНТЕРВЮ С ГЛ.АС. Д-Р ЛИНА ГЕРГОВА – ТЕЛЕВИЗИЯ bbrtv, ЛОНДОН

Интервю с гл.ас. д-р Лина Гергова след концерта-спектакъл на Ансамбъл „Божествени български ритми“, състоял се на 25 октомври 2015 г. – за проекта и работата на екипа в Лондон, за културното наследство в миграция, за усилията на сънародниците ни да запазят традициите си.