Културно наследство в миграция | Анелия Авждиева
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
16586
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16586,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Анелия Авждиева

Екип

Анелия Авджиева

Завърших бакалавърска и магистърска спетен по „Етнология” към катедра „Етнология” на ФИФ на ПУ „Паисий Хилендарски”. През 2017 г. защитих докторантура по „Социална антропология” в същата катедра. Интерес за мен представяляват темите свързани с мобилност и миграция, социални мрежи, (културно) наследство и памет, география на човека, Балкани, джендър изследвания, семейство, ромски изследвания, приложна етнология, наскоро и сензорна етнография. Освен тези изследвания с близо 10-годишна теренна работа, съм участвала в теренни изследвания свързани с памет, наследство, граници, сензорна етнография в България.

Участвала съм в различни изследователски и научно-приложни проекти. Резултат от един от тях е съ-авторство в колективна монография „Практики за унаследяване на памет. По примера на село Аспарухово” през 2015 г. (по проект „Памет и наследство” 2013-2014 г.).

Освен тези научни интереси, от 2013 г. насам участвам в и организирам различни инциативи и проекти, свързани с антропология и достъп до културно наследство като съ-основател на сдружение „Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор”.