Културно наследство в миграция | В немскоезична Швейцария и Елзас
Нашите колеги Таня Матанова и Владимир Пенчев посетиха в периода от 3 до 10 май 2017 г. Берн, Цюрих и Базел, както и Страсбург във Франция.
Владимир Пенчев, Таня Матанова, Швейцария, Елзас, Берн, Цюрих, Страсбург, Базел
16148
post-template-default,single,single-post,postid-16148,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

В немскоезична Швейцария и Елзас

Фолклорна музикално-певческа група „Седянка“, включваща хора от различни държави, включително и България.

13 май В немскоезична Швейцария и Елзас

Автори: Владимир Пенчев, Таня Матанова

Нашите колеги Таня Матанова и Владимир Пенчев в периода от 3 до 10 май 2017 г. посетиха Берн, Цюрих и Базел в Швейцария, както и Страсбург във Франция. В Берн те осъществиха изключително полезна среща с посланика на Република България в Швейцарската конфедерация Меглена Плугчиева и сътрудничката в дипломатическата мисия Анета Груйчева. Ценна помощ на колегите оказа Екатерина Хаджидимитрова, председател на „Bulgarian Club Bern“ и ръководител на танцовия състав към организацията. Екипът осъществи срещи с г-жа Венета Рийдер-Колева, Рита и Балц Вайнганд от Българо-швейцарския клуб за български танци „Horo“. Посетена и документирана беше репетиция на групата за български народни танци „Здравец“, на която гостуваха и българи от френскоезична Швейцария. Интересни бяха разговорите със семейство Боряна и Хари Диневи, Димитър Богданов, Мануела Малеева и др. Информативно беше също и интервюто с журналистката Людмила Славова, водеща на предаването „Български час“ по швейцарското радио „РаБе“ в Берн.

Много полезни бяха срещите на двамата колеги и в Цюрих, особено с ръководителката на сдружение „Родна реч“ Маргарита Кусева и с преподавателката в неделното училище към сдружението Силвия Попова. Благоразположен към работата на изследователите беше и отец Йордан Пашев, който обгрижва духовно швейцарските българи. На организираното от църковното настоятелство на Българската православна църковна община „Св. Георги Победоносец“ в Швейцария, най-вече в лицето на семейство Мариела и Руслан Тунтови, Гергьовденско празненство колегите имаха възможността не само да документират събитието, но и да проведат интервюта с българи от Цюрих, Берн и Базел. Характерен момент от празненството беше и молебенът, извършен от отец Йордан, подпомаган от църковния хор, част от чиито певци пеят и в българо-швейцарския „Swiss Bulgarian Choir“. За приятната атмосфера спомагаше и участието на българо-швейцарския музикален състав „Седянка“, както и българските хора, в които се включиха представители на различните танцови групи в Швейцария, включително и цюрихската група за български народни танци „Луди Млади“, чиято предишна репетиция също беше документирана и беше осъществено интервю с Милена Ценова.

 

В Базел двамата членове на екипа на проекта документираха също репетиционните часове на балканска танцова формация „Феникс“ с ръководител Надежда Георгиева. Приятна и полезна беше срещата с председателката на родителското сдружение „Буквар“ Борислава Георгиева-Гакова, която разказа за създаването на сдружението и неговите дейности.

Посетена беше и елзаската столица Страсбург, където екипът отново имаше щастието да му бъде оказано ползотворно сътрудничество в лицето на председателя на Европейската асоциация „Кирил и Методий“ Христо Христов и на директорката на Българското училище„Христо Ботев“ към асоциацията и нашата колега от Института за литература – БАН Лидия Михова. Местният български свещеник Георги Георгиев оказа радушен прием на учените и ги подпомогна в изпълнението на техните задачи.

Накрая трябва да се каже, че командировката беше изключително успешна, за което Таня Матанова и Владимир Пенчев искрено благодарят на всички свои събеседници.

Повече снимки от работното посещение вижте тук.

No Comments

Post A Comment