Културно наследство в миграция | Лина Гергова
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
15040
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15040,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Лина Гергова

Екип

Лина Гергова

От 2010 г. работя като главен асистент в секция „Антропология на словесните традиции“ в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Интересувам се от различни полета в културната антропология и фолклористиката, като най-много опит имам в изследването на етническите стереотипи, националните и официални празници, културното наследство, градската култура и киберпространството.

Съставител съм на няколко интересни сборника по изброените теми, имам и публикувана книга със заглавие „Етническите стереотипи във всекидневната култура“ (София: Парадигма, 2012). Преподавам в Пловдивския и Софийския университет дисциплината „Антропология на киберпространството“. Специализирала съм в Австрия, Италия, Словакия, а през 2010-2012 г. получих стипендия „Мария Кюри“ в Естонския литературен музей. Във връзка с изследванията си съм се срещала и разговаряла с общности и в САЩ, Ирландия, Великобритания, Германия, Румъния, Турция, Гърция и Франция, както и в много български градове и села.