Културно наследство в миграция | Наблюдения в Лондон 2017
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
16069
post-template-default,single,single-post,postid-16069,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Наблюдения в Лондон 2017

06 апр. Наблюдения в Лондон 2017

Автор: Т. Матанова

На 25 и 26 март 2017 г. в Лондон гл.ас. д-р Таня Матанова проведе първото за втория етап на проекта теренно проучване. На 25 март – Благовещение – посети Петия пролетен фестивал на българския фолклор и традиции, организиран от „Български фолклор и традиции“ – Лондон, в който участие взеха танцова група от Литва и представители на 26 български фолклорни танцови формации от Англия, Германия, Белгия, Испания, Норвегия, Швейцария и България, които зарадваха публиката в залата не само с колоритните си носии, но и със своите инструментални, вокални и танцови изпълнения, с усмихнати лица и добро настроение.

zdravec-Portsmut

На следващия ден Таня Матанова посети две заведения с български собственици – бистрото „Ezo“ и книжарница-библиотеката „Имало едно време“, разположени в квартали на Лондон с многобройна българска мигрантска общност. При отварянето на бистрото през 2014 г. водещо е било да бъде създадено приятно заведение, в което посетителят, наслаждавайки се на своето ароматно кафе или вкусна закуска, може да прочете или разлисти някоя книга на български, руски или английски език, да изиграе партия шах, да послуша джаз или просто да се види с приятел в интернационална атмосфера.

ezo bistro (2)

В създаденото през 2016 г. „Имало едно време“ централно място заема българската книга и предаването на българското културно наследство на следващото поколение чрез четения на приказки на български език за децата и организираните литературни, музикални и кино вечери, а хубавото кафе, сладкото или солено подкрепление и чашката вино само обогатяват хранително-вкусово приятно прекараното време в стилната и уютна книжарница и библиотека за българи в Лондон.

15292684-10210687984654130-715242179-o_1_orig

 

No Comments

Post A Comment