Културно наследство в миграция | Наш екип за проучването си във Великобритания и Ирландия
В края на октомври – началото на ноември трима млади изследователи от нашия екип посетиха редица български институции във Великобритания и Ирландия, където продължиха събирането на материал за изследването на културното наследство в миграция и процесите, свързани с неговото конструиране, трансформиране, съхраняване, популяризиране в приемното общество и предаването му на следващите поколения.
културно наследство, Великобритания, Ирландия, Лондон, Бирмингам, Глостър, Дъблин, Белфаст, Арма, Лина Гергова, Таня Матанова, Яна Гергова
15736
post-template-default,single,single-post,postid-15736,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Наш екип за проучването си във Великобритания и Ирландия

Репетиция на Bulgarian Folklore Dance Club Barking London с ръководител Недялка Симеонова (сн. Яна Гергова)

27 ное. Наш екип за проучването си във Великобритания и Ирландия

Автор: Л. Гергова, Т. Матанова, Я. Гергова

В края на октомври – началото на ноември трима млади изследователи от нашия екип посетиха редица български институции във Великобритания и Ирландия, където продължиха събирането на материал за изследването на културното наследство в миграция и процесите, свързани с неговото конструиране, трансформиране, съхраняване, популяризиране в приемното общество и предаването му на следващите поколения. Проучването започна със среща с г-жа Марина Иванова, основател на танцова група „Булгара“, и гостуване на Концерта-спектакъл на Ансамбъл „Божествени български ритми“ на 25.10.2015 г., в който участие взеха и танцьори и певци от фолклорните формации „Мераклии“ и „Гергьовден“, Лондон, и „Българска роза“, Палма де Майорка.

Концерт-спектакъл на Ансамбъл
Концерт-спектакъл на Ансамбъл „Божествени български ритми“ (сн. Яна Гергова)

В Лондон, града с най-много български училища и български танцови състави в чужбина, гл.ас. д-р Лина Гергова, гл.ас. д-р Таня Матанова и гл.ас. д-р Яна Гергова проведоха срещи с директорите на Българското училище към Посолството на България в Лондон и Българско училище в Оксфорд „Слово“ – г-жа Снежина Мечева и д-р Валентина Александрова, присъстваха на репетиция на група за народни танци към Българско школо „Васил Левски“ в Баркинг с ръководител г-жа Недялка Симеонова, разговаряха с организатора на Фолклорен танцов състав „Гергьовден“ г-жа Петя Спасова, с директора на Българския културен институт – г-жа Светла Дионисиева и екипа й, с ръководството на българската онлайн телевизия BBRTV, която развива редица културни дейности като фолклорен ансамбъл, хор, екскурзии, образователни програми и пр. – г-жа Таня Желева и г-н Свилен Григоров. Екипът ни представи работата си и на Н.пр. посланика на Р България в Лондон г-н Константин Димитров и културното аташе в посолството г-н Цветин Спасов.

Със Светла Дионисиева в Българския културен институт (сн. Яна Гергова)
Със Светла Дионисиева в Българския културен институт (сн. Яна Гергова)

Т. Матанова разговаря и с ръководителите на Български фолклорен клуб „Мераклии“ и Школа за български народни танци „Мартеничка“ – г-н Венцислав Шопов и г-н Станислав Тунов, както и с директорите на Българска школа в Медуей, Кент, и на Българско училище „Св.св. Кирил и Методий“, Уотфорд – г-жа Юлияна Бест и г-жа Галина Джап. На 1 Ноември тя посети и енорийския храм в Лондон „Св. Иоан Рилски“, където бе отслужена архиерейска света литургия от Митрополит Антоний, а след нея – панихида по случай 100-годишнината от рождението на д-р Методи Кусев, инициатор и съосновател на храма, църковната община, на Българското училище и читалището към посолството в Лондон.

Д-р Методи Кусев - инициатор и съосновател на храма „Св. Иоан Рилски“, Лондон (сн. Таня Матанова)
Д-р Методи Кусев – инициатор и съосновател на храма „Св. Иоан Рилски“, Лондон (сн. Таня Матанова)

На 29 октомври Л. Гергова и Я. Гергова продължиха теренните изследвания в Северна Ирландия, където се запознаха с изявите и живота на българския клуб за фолклорни танци „Чемшир“ в Арма, ръководен от г-жа Пламена Чемширова, и на Българската асоциация в Северна Ирландия, позиционирана в Белфаст, за чиито планове им разказа председателят й г-н Деян Станчев. На следващия ден в Арма се срещнаха и с г-жа Валентина Стефанова, директор на българското училище „Иван Вазов“, което е наследник на клуб „Патиланци“.

Из албума на
Из албума на „Патиланци“, чийто приемник е БУ „Иван Вазов“ – Арма (сн. Яна Гергова)

В Глостър се срещнаха с г-жа Здравка Дейвис, директор на българското училище „Христо Ботев“ в Глостър, посетиха магазина за хранителни стоки от Източна Европа, собственост на българин, а на 1 ноември имаха възможност да наблюдават и документират честването на Деня на народните будители в училището. В Бирмингам те се срещнаха с основателите на българските училища „Св.св. Кирил и Методий“ и „Св. Паисий Хилендарски“ (Нотингам) – г-н Милен Иванов и г-жа Ивелина Маркова.

Празник по случай Деня на народните будители в училище „Христо Ботев“ в Глостър (сн. Яна Гергова)
Празник по случай Деня на народните будители в училище „Христо Ботев“ в Глостър (сн. Яна Гергова)

В Дъблин учените бяха приети от Н. пр. посланика на Р България в Дъблин г-н Бранимир Заимов. Беше осъществена обща среща с директора и представители на родителския съвет на българското училище „Азбука“, ръководството на Българския образователен и културен център в Ирландия, с българския лектор в Тринити Колидж, както и със собствениците на българския магазин в града.

Среща-разговор с представители на българските организации, институции и бизнес в Дъблин (сн. Зорница Гоган)
Среща-разговор с представители на българските организации, институции и бизнес в Дъблин (сн. Зорница Гоган)

Екипът ни благодари на всички свои събеседници за гостоприемството и отзивчивостта! Особено много благодарим на г-жа Марина Иванова от танцова група „Булгара“, на г-жа Светла Дионисиева, директор на БКИ – Лондон, и на приятелите ни от „Азбука“ и БОКЦИ, Дъблин, които за втори път ни приеха сърдечно и ни помогнаха в работата ни.

 

Повече снимки от работата на екипа ни във Великобритания и Ирландия можете да видите тук.

4 Comments
 • Слави
  Posted at 11:26h, 29 ноември

  Какво проучва екипът, не стана ясно…

 • Културно наследство в миграция
  Posted at 14:20h, 29 ноември

  Здравейте!
  Екипите ни навсякъде проучват общо взето едно и също – как българските мигрантски общности успяват да съхраняват, предавате, популяризират, трансформират и конструират културно наследство и по какъв начин то подпомага, а често е дори в основата на тяхното консолидиране и изграждането на институции в най-общ смисъл. В новините обикновено не повтаряме тази изследователска задача, тъй като тя е подробно обяснена в описанието на изследването ни, което може да се намери на този линк.
  Извинете ни за пропуска – намеренията ни винаги са били да не отегчаваме читателите ни. Нанесохме кратки корекции в текста.
  С най-добри пожелания,
  Екип „Културно наследство в миграция“

 • Веселка Начева
  Posted at 22:19h, 01 декември

  А успяхте ли да разберете, че Българската Управа Включително и Посолството в Лондон не искат и да знаят за нас? Това успяхте ли да го ъстановите

 • Културно наследство в миграция
  Posted at 07:06h, 03 декември

  Уважаема госпожо Начева,
  Въпросът, който задавате, е много важен и ние Ви благодарим за него. Връзката между официалните представителства на България в чужбина и нашите сънародници, живеещи там, е изключително разнообразна – както във времето, така и в отделните страни и в различни направления и канали. Действително, много от нашите събеседници изразиха неудовлетворение по отношение на комуникацията си с Посолството на България в Лондон – особено тези, които не живеят в столицата и най-вече в Северна Ирландия. От друга страна, много от хората, с които разговаряхме, признаха, че практически не са търсили подобна комуникация. Разбира се, опитът за контакт не трябва да е едностранен. Накратко – очевидно е, че съществува комуникационен проблем, но смятаме, че причините са комплексни и че корените на този проблем не са единствено у едната страна.
  С най-добри пожелания,
  Екип Великобритания и Ирландия

Post A Comment