Културно наследство в миграция | Наш екип "На Мегдана на Другата България" в Гандия
Наш екип в състав гл. ас. д-р Яна Гергова и гл. ас. д-р Мариянка Борисова имаше удоволствието да наблюдава Третия пътуващ събор на фолклорните групи извън граница „На Мегдана на Другата България“, който се проведе в испанския град Гандия на 21-22 април. Събитието е най-голямата сцена за изява на българските фолклорни групи зад граница в Европа. На тазгодишното издание участие взеха 30 състава от различни европейски държави – Испания, Великобритания (Англия и Северна Ирландия), Германия, Италия, Австрия, Франция, Дания, Швейцария и Белгия.
Яна Гергова, Мариянка Борисова, Гандия, Испания, На мегдана на Другата България, културно наследство, миграция
16109
post-template-default,single,single-post,postid-16109,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Наш екип „На Мегдана на Другата България“ в Гандия

27 апр. Наш екип „На Мегдана на Другата България“ в Гандия

Автор: Я. Гергова

Наш екип в състав гл. ас. д-р Яна Гергова и гл. ас. д-р Мариянка Борисова имаше удоволствието да наблюдава Третия пътуващ събор на фолклорните групи извън граница „На Мегдана на Другата България“, който се проведе в испанския град Гандия на 21-22 април 2017 г. Събитието е най-голямата сцена за изява на българските фолклорни групи зад граница в Европа. На тазгодишното издание участие взеха 30 състава от различни европейски държави – Испания, Великобритания (Англия и Северна Ирландия), Германия, Италия, Австрия, Франция, Дания, Швейцария и Белгия.

През първия ден на събора бе официално представена и учредената в края на 2016 г. Асоциация на българските фолклорни състави в чужбина и бе избрано нейното ръководство в лицето на Радослава Недялкова (председател), ръководител на фолклорна група „Нашенци“ от Милано, и Николай Стоянов (зам. председател), ръководител на Български фолклорен клуб „Фолклорни ритми“, Копенхаген.

Основната фестивална програма бе през втория ден на събора и продължи близо дванадесет часа. Стартът бе положен с „Общобългарско хоро“ на площад Del Prado в Гандия, в което се включиха всички 30 колектива и публика. Последвалото дефиле по крайморската алея на облечените в празнични фолклорни костюми групи предизвика силен интерес от страна на зрителите. Акцентът в програма бе концертът с представените от съставите фолклорни танци от всички етнографски области на България. Макар и продължили близо шест часа, изпълненията предизвикаха силни емоции не само в участниците и техните близки, но и сред публиката.

Екипът изказва своята огромна благодарност на Пламена Чемширова, ръководител на клуб „Чемшир“, Арма, Северна Ирландия, и на Анита Екенова, ръководител на група „От Извора“, Лион, Франция, за отзивчивостта им и оказаната помощ!

No Comments

Post A Comment