Културно наследство в миграция | Наш екип се завърна от Кипър
С цел теренни проучвания по проекта гл. ас. д-р Таня Матанова и гл. ас. д-р Мариянка Борисова пътуваха в Кипър в периода 18-25.05.2017 г.
Мариянка Борисова, Таня Матанова, Кипър, Ларнака, Паралимни, Никозия, Полис Хрисохус, Лимасол, културно наследство, миграции
16208
post-template-default,single,single-post,postid-16208,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Наш екип се завърна от Кипър

Тържеството по повод 24 май в българското училище „Паисий Хилендарски“ в Лимасол, ръководено от Таня Христова. Снимка: М. Борисова

13 юни Наш екип се завърна от Кипър

Автори: Мариянка Борисова, Таня Матанова

С цел теренни проучвания по проекта гл. ас. д-р Таня Матанова и гл. ас. д-р Мариянка Борисова пътуваха в Кипър в периода 18-25.05.2017 г.

Първата им дестинация беше Ларнака. Там се срещнаха и разговаряха с преподавателите от БУ „Д-р Петър Берон“ Елеонора Ангелова и Радослав Георгиев. Посетиха репетиция на Фолклорна школа „Канатица“ с ръководител Радослав Георгиев. Разговаряха с Р. Георгиев и в качеството му на редактор на вестник „Българите в Кипър“. В неокупираната част на район Фамагуста българският свещеник Станислав Симеонов с благословията на митрополита е организирал българоезична енория към кипърската архиепископия и разказа на колегите за активностите й. Българоезичните служби се осъществяват в църквата „Св. Корнилий“ в Паралимни.

Колегите гостуваха в БУ „Народни Будители“ в Паралимни и имаха възможността да видят постановката „Пиянството на един народ – слово и песен“ в изпълнение на учениците. Спектакълът е посветен на 141 г. от Априлското въстание и беше представен в зала Кастелиотиса в Никозия като събитие от Дните на българската култура в Кипър. Т. Матанова и М. Борисова посетиха Съюза на българите в Кипър (СБК), който е инициатор на Дните на българската култура през май и е бенефициент на пет български училища на острова: „Народни будители“ (Паралимни), „Българското училище в Пафос“, „Азбукарче“ (Полис Хрисохус), „Никола Вапцаров“ (Никозия с филиал в Дали), „Св. Климент Охридски“ (Лимасол). Учените се срещнаха със зам. председателя на СБК Калин Павлов, с Лидия Стефанова, с Христиана Славкова. Съюзът е знакова българска мигрантска институция на острова с традиции и престиж. М. Борисова представи пред учениците от БУ „Никола Вапцаров“ в Никозия лекция, посветена Солунските братя и честването им в България. За дейностите на училището разказаха преподавателите, училищния ръководител Иванка Узунова, както и ръководителите на фолклорна група „Лудетини“ Мирена Серафимова и на вокална група „До, Ре, Ми“ Таня Виткина.

Колегите присъстваха на приема, организиран от българския посланик в Кипър Н. пр. Христо Георгиев по повод 24. май. Срещнаха се с основателките на български театър в Кипър „Храмът на Мелпомена“ актрисите Юлия Бациева и Моника Мелеки. Разговаряха с журналистката Бранислава Бобанац, както и с българския хирург в Кипър д-р Любен Крушовски – все радетели и поддръжници на българската култура. Запознаха се с бившия – Осман Тахир – и настоящия – Бинназ Кая – председатели на Културното дружество на българските турци, което е ситуирано в северната част на Никозия. Ръководителят на БУ „Родна стряха“ в Ларнака Калинка Панчева представи пред изследователите дейността на училището и прилежащата българска книжарница. Българският посланик в Кипър Н. пр. Христо Георгиев разказа на колегите за инициативите на различните български организации на острова. В Пафос бяха организирани срещи с училищните ръководители на БУ в Пафос и в Полис Хрисохус Даниела Събева и Йовка Тодорова.

В Лимасол Т. Матанова и М. Борисова разговаряха с председателя на СБК Ира Папагеоргиу, която представи и дейността на БУ „Климент Охридски“ в града. Таня Христова разказа за ръководеното от нея БУ „Паисий Хилендарски“. Колегите имаха възможността да посетят училищното тържество за 24 май на БУ „Паисий Хилендарски“. Разговорът с ръководителя на фолклорна формация „Соватчии“ Теодоси Теодосиев бе фокусиран върху българските фолклорни танци, представянето им на острова, Първия събор на българите в Кипър – „Гергьовден“ (6.05.2017).

Колегите бяха гости на организирания в Пафос по повод 24 май български класически концерт „България в сърце ми“, съпроводен с изложба на български художници, живеещи в Кипър. Събитието също е елемент от Дните на българската култура в Кипър.

Беше осъществена среща и с основателката на българските медии на острова и настоящ издател на сп. „БГ Фактор – Кипър“ Ева Иванова, която е и председател на кипърско-българско дружество „Приятелство“.

В Ларнака, Никозия, Дериния Т. Матанова и М. Борисова посетиха български хлебопекарни, магазини за храни, козметика, пчелни продукти. Натрупаха обилен емпиричен материал, чиито анализ и депозиране в НЦНКН предстои.

Изказваме искрените си благодарности към всички наши събеседници за отзивчивостта, сътрудничеството и радушния прием!

 

No Comments

Post A Comment