Културно наследство в миграция | Наш екип се завърна от теренно проучване в Италия
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
15429
post-template-default,single,single-post,postid-15429,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Наш екип се завърна от теренно проучване в Италия

20 апр. Наш екип се завърна от теренно проучване в Италия

Автори: М. Борисова, Я. Гергова

В дните от Цветница до Великден (5-13.4.2015 г.) екип в състав доц. д-р Катя Михайлова, гл. ас. д-р Мариянка Борисова и гл. ас. д-р Яна Гергова реализираха първото теренно проучване по проекта, проведено в Италия. Стартирало с наблюдението на църковната служба в предоставената за ползване от българите църква „Св. Павел ала Регола” в Рим и интервюта със свещеника отец Емил Ценов и директорката на откритото през 2014 г. училище „Асен и Илия Пейкови” Мариола Георгиева, изследването продължи с посещение на българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Нетуно, където бяха проведени разговори с учители и с директорката Радостина Александрова.

Църковна служба за Цветница в българската църква в Рим

Църковна служба за Цветница в българската църква в Рим

 

За създаването, развитието и съвременното състояние на българското учлище „Св. св. Кирил и Методий” и за ролята и инициативите на Българския културен институт в Рим ни разказаха редица участници в историята на тяхното функциониране – директорите Стилиана Христозова и Жана Яковлева, Жана Иванова, Паулина Тихолова, Радка Тихолова, Борислава Чакринова, Георги Ненов.

Учебни помагала, пособия и народни носии на учениците от българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Нетуно

Учебни помагала, пособия и народни носии на учениците от българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Нетуно

 

В Милано екипът разговаря със свещеника Стефан Паликаров и посети църковните служби, посветени на православния Великден, в българската църква „Св. Амвросий Медиолански”. Относно българското културно-историческо наследство, предавано и възпроизвеждано чрез езика, литературата, традициите, бе проведено интервю и с директора на българското училище в Милано Гергана Христова. Създаването на фолклорна група за народни танци „Нашенци” и функциите на фолклорното наследство зад граница екипът дискутира с нейния ръководител Радослава Недялкова  и  с една от участничките в групата Габриела Георгиева.

Свещи в българската църква в Милано

Свещи в българската църква в Милано

 

Освен всички ползотворни срещи с представителите на българските институции в Италия, екипът фотодокументира и бълграските паметници в Рим, както и великденските служби в Милано на други мигрантски общности – в руската и румънската църква.

Екипът благодари отново за отзивчивостта и любезността на всички свои респонденти!

 

No Comments

Post A Comment