Културно наследство в миграция | На националния празник сред българите в Йордания
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
17005
post-template-default,single,single-post,postid-17005,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

На националния празник сред българите в Йордания

23 мар. На националния празник сред българите в Йордания

Тържественото отбелязване на националния празник на 3 март 2023 г. от българите в недалечна, но и не съвсем близка Йордания, беше поводът за посещението на екип от проекта в състав проф. д-р Владимир Пенчев и гл. ас. д-р Таня Матанова в Аман. Страната, изпращала преди години мнозина свои младежи за обучение у нас, днес по-скоро познава слабо България и българите, макар и да е благонастроена, както и преди. Все пак и ние, и те, сме били части от Османската империя в миналото. Всъщност, сякаш по ирония на съдбата, в няколкото кратки дни, в които екипът пребиваваше в столицата Аман, се срещнахме с нарочна българска академична делегация, съставена от представители на български висши училища, търсеща пътищата за възобновяване на йорданските пътища към тях.

Нашата цел и задачи обаче бяха други и това е съвсем естествено, с оглед мисията на проекта. На самия Трети март участвахме и документирахме празненството по случай националния празник в двора на Българското посолство в Аман. Наши домакини бяха посланик Димитър Михайлов и неговата съпруга Нора Михайлова. В тържеството се включиха както местни българи, така и йорданци от смесени бракове, членове на аманския „Клуб на завършилите в България и приятели“, деца от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, така и гостите от цитираната по-горе академична делегация, водена от проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Програмата включваше тържествено слово на посланик Михайлов, приветствия на проф. Герджиков и на ръководителката на Родителския съвет към Българското неделно училище г-жа Добринка Лютви и празнична програма, изнесена от ученици в училището. В неформалната обстановка след това членовете на изследователския екип успяха да проведат разговори и интервюта с редица участници в тържеството.

За съжаление плануваното за следващия ден заснемане на урок в училището и срещи и интервюта с родители на ученици, не можаха да се осъществят, тъй като учебните занятия в последния момент бяха отменени по молба на родителите, с оглед празника. За компенсация ни бяха обещани видеа и друга информация, която ще попълни архивния фонд на проекта.

В замяна на това на следващия ден се срещнахме и разговаряхме дълго със съветника в посолството г-н Чавдар Стоянов и неговата съпруга г-жа Антония Стоянова, която е и доброволна начална учителка в неделното училище. Получихме интересна и богата информация за живота там, за организациите на българите, за училището и др.

Като цяло посещението на екипа може да се определи като успешно и полезно. Събраният теренен материал включва освен ценен материал относно функционирането на училището, също и информация за общността в миналото, за съществуващи някога и сега дружества в Хашемитското кралство, както и за начините по които се съхранява българското в институционална и в семейна среда. Записана е 20-мин. видеодокументация, над три часа аудиодокументация, както и 75 снимки. Очакват се, както стана вече дума и допълнителни постъпления.

Накрая трябва да благодарим искрено на г-н Димитър Михайлов и сътрудниците в Българското посолство за гостоприемството, на нашите събеседници Чавдар Стоянов, Антония Стоянова, Мария Черкезова, Сийка Абауи, Силвия Заядин и Файез Заядин, Ваня Спасова-Шехаде и Ибрахим Шехаде, Кристина, Габриела, Добринка, Марияна, Жаклина, Ана-Мария, Адина, Гюлбенур и др.

 

Текст и снимки: Таня Матанова, Владимир Пенчев

No Comments

Post A Comment