Културно наследство в миграция | НА ОТСРЕЩНИЯ КРАЙ НА ЗЕМЯТА (3)
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
16652
post-template-default,single,single-post,postid-16652,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

НА ОТСРЕЩНИЯ КРАЙ НА ЗЕМЯТА (3)

24 ное. НА ОТСРЕЩНИЯ КРАЙ НА ЗЕМЯТА (3)

Снимка: Сидни, неделно училище, учебна тетрадка, сн. Вл. Пенчев

Текст и снимки: Анелия Авджиева, Владимир Пенчев

Българското сдружение в Куинсленд, гр. Бризбън, обединява членовете на общността най-вече за официални и църковни празници. Опитите там за поддържане на неделно училище са с променлив успех, но групата за народни танци „Здравец” с ръководител Йорданка Коларска, която идва от новозеландския Окланд и продължава своята дейност, свързана с народните танци, продължава да е активна. Сдружението не разполага със собствени помещения и разчита на наемани, като организира и български пикници в парковете, включително в случая и за 24 май. Българите в Бризбън също се включват активно в съхраняването на културното ни наследство, като от 2017 година организират фестивала „Мартеница”, свързвайки го и с националния празник на 3-ти март. Бихме искали да изкажем специалната благодарност на екипа на домакините ни Димитрина и Христо Трайкови, на председателя и секретаря на сдружението Желязко Иванов и Ина Хол, на Георги Коларски и на всички наши събеседници там.

Бризбън, Анелия Авджиева със семейство Диди и Христо Трайкови, сн. Вл. Пенчев.

В Сидни работи активно Българското културно, социално и патриотично сдружение „Родина“, както и Българското неделно училище „Петър Берон”. По стечение на обстоятелствата екипът успя посети и неговите занятия и се запозна с протичането на учебния процес. В града също има състав за народни танци „Български ритми“. Българската православна община „Св. Иван Рилски“ не е дейна, заради напредналата възраст и боледуванията на свещеника. С оглед големия град сдружението разчита и на интернет комуникация със своите членове, като поддържа активен сайт. И там основните форми на дейност на българските институции, както и процесите на съхраняване и развитие на българското културно наследство, са в рамките на казаното за другите австралийски градове. Екипът изказва своята благодарност за сътрудничеството и помощта на председателя на сдружението Крум Нолев, на заместник-председателката Ева Антонова, на директорката на неделното училище Марина Милева, на финансистката Ирена Ал-Шамери и на всички останали събеседници.

  Сидни, урок по танци в неделното училище, сн. Вл. Пенчев
Сидни, урок по танци в неделното училище, сн. Вл. Пенчев

Наблюденията на екипа показват, че съхраняването на общностния дух на българите в Австралия, подобно на тези в Нова Зеландия, най-често се случва чрез общностни пикници в паркове и други природни дадености, съобразени с топлия климат в другия край на света.

Важно за българите в Австралия е предаването на български език в мултикултурното радио SBS, на което всеки петък за 45 минути се излъчват новини от България и Австралия, информация за празниците и честванията, свързани с българския фолклор и културния живот, както и за българските общности в различни градове в двете страни и дейността на различните български институции в тях.

Както в Нова Зеландия, така и в Австралия от съществено значение е запазването и предаването на българския език. Затова, с малки изключения, навсякъде съществуват активни и функциониращи български неделни училища. Не по-малко значими като средища на процесите за съхраняване на българската идентичност са широко разпространените танцови състави и групи, разчитащи както на школувани хореографи, така и на бивши танцьори, но и любители.

Владимир Пенчев със събеседници в Бризбън, сн. А. Авджиева

Извън официалните сдружения, състави и училища, членовете на българските общности се свързват и включват в различни формални и неформални групи, където развиват отделни аспекти от културата – музика, изкуство, фотография, танц, кулинария, текстил.

И в Австралия българите в отделните градове не остават безразлични един към друг и поддържат лични и професионални контакти, координират се взаимно, обменят опит и информация, разработват различни общи идейни проекти.

Екипът благодари още веднъж на всички за гостоприемството, за това, че отделиха време да ни запознаят с дейността си и да споделят как може да се съхрани културното наследство зад граница, какви трудности срещат и какво е неговото значение за тях.

No Comments

Post A Comment