Културно наследство в миграция | Николай Вуков
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
15045
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15045,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Николай Вуков

Екип

Николай Вуков

Завършил съм българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и история в Централноевропейския университет в Будапеща. Работя в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Изследователските ми интереси са свързани с антропологията на паметта и възпоменанията, словесен фолклор, паметници и музеи от периода на социализма, градско пространство, миграции и културно наследство.

Автор съм на книгите „Родствени отношения в българския юнашки епос” (София, 2008) и Communism of Stone: Monuments in Bulgaria, 1944-1989. An Album. (Mantova, 2011, съвместно с Л. Понкироли), както и на редица статии в български и чуждестранни сборници и списания. Преподавател съм по социална и културна антропология в Пловдивския и Софийския университет и съм бил гост-лектор в няколко чуждестранни университета. Специализирал съм в Австрия, Германия, Франция, Словакия и др. и съм участник и ръководител на няколко международни проекта в сферата на антропологията и културната история. Във връзка с темата на проекта съм провеждал наблюдения и интервюта в Унгария, Румъния и Турция, и проявявам интерес в изследването на българските общности в САЩ, Франция и Испания.