Културно наследство в миграция | Отбелязване на 142 години от обесването на В. Левски в Букурещ
На 19 февруари 2015 г. външният министър на Република България г-н Даниел Митов и посланикът на Република България в Букурещ г-н Александър Филипов поднесоха венец на паметника на Васил Левски в букурещкия парк Херастръу.
Лина Гергова, Букурещ, културно наследство, Васил Левски
15111
post-template-default,single,single-post,postid-15111,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Отбелязване на 142 години от обесването на В. Левски в Букурещ

Текст към снимката

26 ян. Отбелязване на 142 години от обесването на В. Левски в Букурещ

Автор: Л. Гергова

На 19 февруари 2015 г. външният министър на Република България г-н Даниел Митов и посланикът на Република България в Букурещ г-н Александър Филипов поднесоха венец на паметника на Васил Левски в букурещкия парк Херастръу. На церемонията по случай 142 години от обесването на Апостола присъстваха дипломати и представители на българските традиционни и нови мигрантски общности в Румъния, включително българският депутат в местния парламент г-н Николай Миркович и председателят на Демократичния съюз на българите в Румъния проф. Лука Велчов. По традиция бяха поднесени цветя и на намиращия се много близо паметник на Христо Ботев.

Паметта за Васил Левски и Христо Ботев е централна във възпоменателния календар на българите в страната, тъй като румънската столица е исторически тясно свързана с българското възраждане и биографично – с много български революционери. Демократичният съюз на българите често организира в своя клуб лекции на подобни теми, както и беседи, посветени на други епизоди от историята на България.

No Comments

Post A Comment