Културно наследство в миграция | Под калифорнийското слънце
В периода 18 май – 28 май 2017 г. се проведе поредното теренно проучване по проекта „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“. Наш екип в състав: доц. д-р Владимир Пенчев, доц. д-р Катя Михайлова и докторант Валентин Воскресенски осъществи теренно проучване сред представители на българската общност в Калифорния (САЩ). Изследователите посетиха Сан Франциско, Лос Анджелис и Сан Диего, където проведоха работни срещи с българи и американци, посетиха ключови за българската общност места, наблюдаваха организираните от нея фестивали и документираха честванията по случай 24 май. Щатът Калифорния е ключов за българското присъствие в САЩ, тъй като в него са съсредоточени различни мигрантски институции, които поддържат и съхраняват българското културното наследство зад граница.
Владимир Пенчев, Катя Михайлова, Валентин Воскресенски, Сан Диего, Лос Анджелис, Сан Франциско, Калифорния, САЩ
16253
post-template-default,single,single-post,postid-16253,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

ПОД КАЛИФОРНИЙСКОТО СЛЪНЦЕ

17 юни ПОД КАЛИФОРНИЙСКОТО СЛЪНЦЕ

Автори: Катя Михайлова, Валентин Воскресенски, Владимир Пенчев

В периода 18 май – 28 май 2017 г. се проведе поредното теренно проучване по проекта „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“. Наш екип в състав: доц. д-р Владимир Пенчев, доц. д-р Катя Михайлова и докторант Валентин Воскресенски осъществи теренно проучване сред представители на българската общност в Калифорния (САЩ). Изследователите посетиха Сан Франциско, Лос Анджелис и Сан Диего, където проведоха работни срещи с българи и американци, посетиха ключови за българската общност места, наблюдаваха организираните от нея фестивали и документираха честванията по случай 24 май. Щатът Калифорния е ключов за българското присъствие в САЩ, тъй като в него са съсредоточени различни мигрантски институции, които поддържат и съхраняват българското културното наследство зад граница.

В рамките на командировката в Сан Франциско екипът ни присъства на четиридневния Фестивал на българските изкуства и култура „Св. Кирил и Методий“ (19.05 – 22.05.2017), който се организира ежегодно от Българския културен клуб/читалище „Антика България“ и тази година се проведе за 17 пореден път. На фестивала се изявиха танцови и инструментални групи от щата Калифорния, от Сиатъл, Вашингтон, Ванкувър (Канада) и др. В рамките на събитието беше посетена  Българската православна църква „Св. Кирил и Методий“, изградена изцяло с дарения на българската общност, Хърватско-американския културен център, залата за репетиции на фолклорния състав „Антика“ и манастира „Св. Кръст“ (Holy Cross) към Американската православна църква. Един ден от фестивалната програма включваше т.нар. Фестивал на колела – фолклорните групи бяха извозвани с автобуси, които спираха на централни места в града, където танцьорите се хващаха на голямо българско хоро с музика и песни. Екипът ни участва и в литийното шествие по връщането на „фестивалната икона“ „Св. Кирил и Методий“ в манастира „Св. Кръст“.

В рамките на културната програма на фестивала тъкмо там се състоя и презентацията на новата стихосбирка „В ухото на раковината“ на Даниела Иванова-Найберг от Сиатъл в съпровод на кавал на Васил Денев и на цигулка от Емануела Никифорова от Българската класическа формация „Антика Славянски струни“ (Antika Slavic Springs), която предишния ден изнесе самостоятелна концертна програма на фестивала. По време на престоя екипът осъществи многобройни интервюта, събра ценни сведения за живота на българите в Калифорния и близките щати, за техните институции и за усилията им за съхраняване на българското културно наследство. Наши събеседници в Сан Франциско бяха свещеникът в българската църква Христо Цанков, Сия Крушке и Радка Иванова (членове на църковното настоятелство в същата църква), Иво Ненов (ръководител на танцов състав „Росна китка“ от Сакраменто), кавалджията Васил Денев от Сиатъл, Юлиан Йорданов, ръководител на танцов състав „Водица“ при българското училище „Хан Аспарух“ Сънивейл, Таня Костова, художествен ръководител на Българския фолклорен ансамбъл „Антика“ и директор на Българското училище по изкуства „Мартенички“, основател и  главен организатор на фестивала „Антика България“, Албена Трандева от „Антика България“ и Биляна Стремска, преподавател в училище „Мартенички“, музикантът Румен „Сали“ Шопов – преподавател в Калифорнийската джаз консерватория (California Jazz Conservatory), Христо Колев – собственик на ресторант и производител на български храни, Снежана Игнатова, ръководител на танцова група „София“, и Бори Илиева, икономически директор на българското училище „Св. Кирил и Методий“ във Ванкувър, Канада, Иван Велев – дългогодишен участник във фолклорния ансамбъл „Антикa“, иподякон Любомир Хардалов, монах в манастира „Св. Кръст“, музикантката Емануела Никифорова и др.

Ценни сведения предложиха и проведените интервюта с американци, изпълняващи български фолклор: Hector Bezanis – музикант и майстор на традиционни български инструменти, Bill Cope – музикант и преподавател на български традиционни инструменти (гайда, тамбура, тъпан), Jennifer Blecha – докторант в Държавния университет на Сан Франциско (San Francisco State University), както и с John Daley – програмен директор на Хърватско-американския културен център.

Втората дестинация от пътуването ни беше Лос Анджелис, където екипът ни документира службата по случай 24 май в Американската православна църква „Св. Инокентий“, отслужена от българския свещеник отец Висарион от БПЦО „Св. Георги“, а след нея и тържеството, в което взеха участие децата от танцовия състав „Хоп-Троп“ към  Българското училище „Св. Кирил и Методий“. Особено полезни за работата по проекта бяха интервютата с Диана Иванова, ръководител на „Хоп-Троп“ и Красимира Димитрова, член на настоятелството на църквата „Св. Инокентий“. По време на престоя ни в Лос Анджелис посетихме също и Българската църква „Св. Георги“, където проведохме интервюта с отец Висарион и иеродякон Юстин Зографски от Света Гора. В Лос Анджелис екипът ни проведе многобройни работни срещи – с Веселин Вълчев, Генерален консул на Република България в Лос Анджелис, Калин Крумов, председател на Българското културно и образователно общество и читалище „Пчела“, Даниела Божидарова, от танцова група „Жарава“, Живка Костова, директор на Българското училище „Св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис (Кълвър сити), Гая Яхджиян, ръководител на Детска градина „Gaya’s schoolhouse” и Детска школа по родолюбие „Златната ябълка“ в Лос Анджелис (Глендейл). По време на престоя беше документиран и годишният концерт на майсторския клас на народната певица Цветанка Варимезова и известния гайдар Иван Варимезов, преподаватели в Департамент „Етномузикология“ на Калифорнийския университет на Лос Анжелис (UCLA), провел се в неговата концертна зала. Ценни бяха също така срещите с Евгени Веселинов, гл. редактор на информационния сайт на българите в Калифорния www.bulgarica.com, създател на първото печатно издание на български език на Западния бряг в САЩ, вестник „Обзор“ (2004–2008), основател на първото Българско училище в Лос Анджелис „Иван Вазов“ (2009-2011), както и с Георги Марков, бивш председател на Българо-американското културно-образователно дружество (BACES).

Последна дестинация в теренната експедиция беше Сан Диего, където екипът присъства на петото издание на фестивала „Balkan Fest. Europa Roots” (26.05–29.05.2017), събитие, събиращо всяка година българи от цялата страна. По време на събитието беше документирана голяма част от изявите – уроци по български танци, уъркшопове, работилници за деца, концерти на фолклорни танцови и инструментални групи, на джаз формации, детски игри, ателиета, театрални постановки и др. Проведени бяха интервюта с много от гостите на фестивала, като особено ценни бяха разговорите с Мария Брешкова, домакиня на фестивала, с Катя Борисова, основателка на неделното училище „Хан Аспарух“  в Сънивейл, понастоящем във Финикс, Аризона, и с Юлиан Йорданов, ръководител на танцовия състав „Водица“ към училището, с народната певица Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов, с Марио Велинов, основател на танцов състав и производител на български храни в Лос Анджелис, с Деница Иванова, учителка по български език в Българското училище „Христо Ботев“ във Вашингтон, със Стилян Митков, председател на Българо-американската асоциация в Невада (БААН), Лас Вегас, и с неговата съпруга Райна Пенелова, с Петро Душков,  организатор на фестивала „Balkan Fest. Europa Roots”, продуцент и ръководител на формация D.E.B.A. – Organic Dance Club (Bulgarian Folk Aerobics) от Лос Анджелис (Ориндж Каунти), с Веселка Василева, ръководител на танцовата група „Хоротропци“ в Лос Анджелис (Кълвър Сити), с Петър Петров, ръководител на танцов състав „Лудо младо“, Бостън, с композитора и изпълнителя Милен Киров, ръководител на оркестър „Мезе“ (Лос Анджелис), с Нина Якова, член на ръководството на Културно-образователната фондация „Васил Левски“ в Сан Диего, с Тодор Тренков, член на борда на директорите на Българското общество и читалище „Пчела“, с Николай Колев – музикант от оркестър „Кабиле“ и преподавател по народна музика, с Биляна Петрова от танцова група „Жарава“, с Ина Таскаева и Диана Джонева от Групата за български народни танци „Опа-Хей Ел Ей“ в Лос Анджелис (Ла Кресента), с Даниела Иванова-Найберг, ръководител на детската фолклорна група „Медена питка“ и на фолклорната танцова група „Сиатъл Чета“, водеща на уъркшопове по български народни танци и на Общество за българска поезия и литературна проза „Глаголницата“ към Българския културен център в Сиатъл (Bulgarian Cultural and Heritage Center of Seattle – BCHCS), с Мария Апостолова, ръководител на детска работилница „Творителница“ (Сиатъл), с Мария Бобева, ръководител на фолклорната група „Д.Е.Б.А.“ в Лос Анжелис, с Таня Димитрова, хореограф на танцовата група “Balkanik Dance” във Финикс, щата Аризона, с Деница Богомилова, ръководител на Фолклорен състав за народни танци „Месечина“ в Сан Диего и др.

Членът на екипа Катя Михайлова видеодокументира неделното богослужение на БПЦО „Св. Николай Чудотворец“ в Сан Диего, отслужено от българския свещеник отец Висарион в Сръбската православна църква „Св. Георги“. Ценни данни за православните църкви в Сан Диего и Калифорния тя получи от разговорите със сръбския свещеник Father Bratso, с президента на църковното настоятелство на БПЦО „Св. Николай Чудотворец“ Марио Кършалев и неговите членове Росица Вълчева, Кристина Брайкова, Росица Кършалева.

 

Теренното проучване в щата Калифорния, САЩ, предложи важни сведения, които ще послужат както при работата върху теоретичните разработки по темите за българските институции (училища, църкви, дружества, фолклорни състави), празничния календар, неформалните форми на консолидация, така и като източник на мнения и препоръки от страна на учители и директори на български училища, председатели на различни български организации, родители, артисти и участници при изготвянето на предложения за по-ефективни политики към българските общности зад граница.

Екипът ни отправя специални благодарности към Таня Костова, Калин Крумов и Даниела Божидарова, без чиято всеотдайна помощ целите на изследването едва ли щяха да бъдат осъществени в такава степен.

No Comments

Post A Comment