Културно наследство в миграция | Празници и делници при българите в Южна Африка: дестинация Кейптаун (Част 2)
Българите в Кейптаун са по-малобройни и не толкова консолидирани като общност, но въпреки това мрежата от познанства и контакти между тях позволява да се види за тяхното отчетливо присъствие в този град.
ЮАР, Южна Африка, Кейптаун, Николай Вуков, Щерьо Щерев
16820
post-template-default,single,single-post,postid-16820,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Празници и делници при българите в Южна Африка: дестинация Кейптаун (Част 2)

04 юли Празници и делници при българите в Южна Африка: дестинация Кейптаун (Част 2)

Снимка: Неделна служба в гръцката църква „Св. Георги“, ползвана за богослужения и от българите в Кейптаун

Текст и снимки: Николай Вуков, Щерьо Щерев

Антон Николов – директор на неделно училище „Слънчо“ в Мидранд и преподавател в неговия филиал в Кейптаун.

Кейптаун беше първата дестинация, която доц. д-р Николай Вуков и  Щерьо Щерев посетиха в ЮАР във връзка с теренното проучване по проект „Културно наследство и институционализация на българските исторически и съвременни мигрантски общности отвъд Европа“. Българите в Кейптаун са по-малобройни и не толкова консолидирани като общност, но въпреки това мрежата от познанства и контакти между тях позволява да се види за тяхното отчетливо присъствие в този град. В Кейптаун няма изграден български клуб, но е открит филиал на българското училище в Мидранд, а хотел „Сирка“ в центъра на Кейптаун, чийто собственик е Асен Гечев, е отворен за инициативи и събирания на българи в града. Знаков топос за българското присъствие в Кейптаун и региона е фермата за българско сирене и кашкавал „Васко истейт“ на Васил Панчев (Васко Сиренето), която през годините се е утвърдила като траен обект на посещение от наши сънародници.

По неофициални данни броят на българите в Кейптаун днес е приблизително хиляда души, повечето от които заселили се в града и областта през 90-те години на ХХ в. Голяма част тях са ангажирани в собствен бизнес (предимно в сферата на ресторантьорството) и са се преместили от Йоханесбург в търсене на по-добри условия на живот, безопасност и по-благоприятна бизнес среда. През последните години обаче и тук също има много случаи на българи, вече напускали страната или планиращи заселване други държави – обратно в Европа, в Австралия, Нова Зеландия, Канада, и др. Правени са няколко опит за консолидиране на наши сънародници в града посредством изграждане на българско училище и културен център, но поради сравнително малкия брой българи и тяхната разпръснатост в областта, опитите за формиране на общност около такова средище нямат особен успех. Тези фактори обуславят и организирането на учебната дейност на филиала в града на неделно училище „Слънчо“ в Мидранд, която се провежда на няколко места в различни части на Кейптаун, без да е съсредоточена в една конкретна сграда. Основните пространствено обусловени места за срещи на българите са по големи църковни празници в гръцката църква „Св. Георги“, при лични и семейни празненства в ресторанти и заведения, чиито собственици са българи, и при съвместно участие в спортни прояви (напр. футболни и тенис мачове) в събота и неделя. Водеща роля има мрежата от неформални връзки между наши сънародници, която оставя отпечатък върху професионалните контакти и бизнес начинания, върху всекидневното общуване и семейните събирания.

Още след пристигането си в града Николай Вуков и Щерьо Щерев се срещнаха с директора на българското неделно училище „Слънчо“ в Мидранд и преподавател в неговия филиал в Кейптаун – Антон Николов, и с почетния български консул в Кейптаун – Борис Василев. Проведените с тях разговори и интервюта предоставиха ценна информация за историята на българското присъствие в Кейптаун и за живота на нашите сънародници в тази част на света. Благодарение на тяхното любезно съдействие и логистична подкрепа през следващите дни екипът осъществи поредица от посещения и разговори с българи, живеещи в града и областта. Сред събеседниците бяха Асен Гечев – управител и собственик на хотел „Сирка“, Васил Панчев – собственик на „Васко чийз“, Румен Ангелов – ресторантьор, Мария Чолакова – управител на кафене, Даниела Лиси – бизнесдама, и др.

Екипът изказва сърдечна благодарност на г-н Борис Василев и г-н Антон Николов, и на всички наши събеседници по време на посещението в Кейптаун – за тяхното съдействие, гостоприемство и отзивчивост по време на провежданото от нас теренно проучване.

Среща на екипа с българи в Идън бей, Кейптаун (на снимката, отляво надясно – Щерьо Щерев, Румен, Мария, Георги и българския почетен консул в Кейптаун Борис Василев)

Разговор с българския почетен консул в Кейптаун – Борис Василев

Интервю с Асен Гечев – собственик на хотел „Сирка“ в Кейптаун

Разговор с Мария Чолакова – управител на кафене в Идън бей, Кейптаун

Посещение във фермата за българско сирене и кашкавал „Васко истейт“ и разговор с нейния собственик – Васил Панчев

1Comment
  • гого
    Posted at 20:51h, 11 април

    Тия ги знам, страхотни еснафи, особено пък „почетния ни консул“ Борис.

Post A Comment