Културно наследство в миграция | Празници и делници при българите в Южна Африка: Претория и Йоханесбург (Трета част)
Втората основна дестинация по време на теренното проучване по проект „Културно наследство и институционализация на българските исторически и съвременни мигрантски общности отвъд Европа“ беше свързана другите две столици на ЮАР административната – Претория, и икономическата – Йоханесбург.
Николай Вуков, Щерьо Щерев, ЮАР, Йоханесбург, Претория
16854
post-template-default,single,single-post,postid-16854,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Празници и делници при българите в Южна Африка: Претория и Йоханесбург (Част 3)

05 авг. Празници и делници при българите в Южна Африка: Претория и Йоханесбург (Част 3)

Снимка: С участници във фолклорната група „Българска роза“ (ръководител – Николай Викторов), Йоханесбург

Текст и снимки: Николай Вуков, Щерьо Щерев

Втората основна дестинация по време на теренното проучване по проект „Културно наследство и институционализация на българските исторически и съвременни мигрантски общности отвъд Европа“ беше свързана другите две столици на ЮАР административната – Претория, и икономическата – Йоханесбург. Разположени в непосредствена близост един до друг, двата града с милионно население съсредоточават основния брой наши сънародници в Южна Африка. По неофициални данни в двата града те вероятно са надхвърляли пет или дори осем хиляди души, но големият брой семейства, напуснали страната през последните години, е довел до намаляването на българите в двата града до под три хиляди души. Общността не е съсредоточена в определени квартали, а е пръсната в различни части на Йоханесбург и Претория, като големите разстояния и проблемите, свързани със сигурността, ограничават възможностите за редовни срещи и общуване между сънародниците. След изграждането на Българския културен център в Мидранд (намиращ се между двата града) той и функциониращите към него параклис и неделно училище се превръщат в естествена средищна точка за събирания и общностен живот на много българи. Друго средство за консолидация дава танцовият състав в Йоханесбург (до миналата година такъв е имало и в Претория), който независимо от свиващия се брой участници през последните години – продължава да репетира редовно и да изнася концерти на всички значими празници в Българския културен център, както и на други обществени прояви в града. Ключова роля в живота на българите в ЮАР има и посолството ни в Претория, което наред с административното и дипломатическо съдействие за наши сънародници, участва в провеждането на редица културни прояви на общността през годините.

По време на своята теренна работа в Претория и Йоханесбург доц. д-р Николай Вуков и докторант Щерьо Щерев проведоха поредица от посещения и разговори с наши сънародници, живеещи в двата града. Сред тях на първо място следва да бъдат отбелязани дипломатите и служителите в българското посолство – посланик Красимир Стефанов, консул Деница Велчева, Здравко Крумов (шофьор към посолството), Валентина Ангелов, Мая Симова и др. Благодарение на оказаната от тях помощ бяха проведени също разговори и интервюта с отец Йонко Иванов – свещеник в българската църковна община в Претория, Детелина Димитрова – собственичка на пицария „Луинис“, българско семейство – собственици на ресторант и др. С любезното съдействие на консул Деница Велчева, в Сантън (квартал на Йоханесбург) бяха проведени срещи с Михаил Мутафчиев (един от основателите на българското училище „Слънчо“ и инициатор на Българския културен център) и с Деяна Манова – собственичка на козметичен салон в града. В последния ден на пребиваването си в ЮАР екипът имаше възможността да наблюдава и документира репетиция на фолклорната група „Българска роза“ (с хореограф Николай Викторов), имаща ярко присъствие в културния живот на общността.

Екипът изказва сърдечна благодарност на всички наши събеседници по време на посещението в Претория и Йоханесбург и специално на дипломатите и служителите в Българското посолство в ЮАР, оказали ни неоценимо съдействие и логистична подкрепа при осъществяване на нашите изследователски задачи.

No Comments

Post A Comment