Културно наследство в миграция | Празници и делници при българите в Южна Африка: Българският културен център в Мидранд (Част 4)
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
16870
post-template-default,single,single-post,postid-16870,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Празници и делници при българите в Южна Африка: Българският културен център в Мидранд (Част 4)

07 сеп. Празници и делници при българите в Южна Африка: Българският културен център в Мидранд (Част 4)

На снимката: Работилница по изработване на мартеници в Българския културен център в Мидранд

Текст и снимки: Николай Вуков, Щерьо Щерев

Своеобразна кулминация в работното посещение на доц. д-р Николай Вуков и докторант Щерьо Щерев в ЮАР по проект „Културно наследство и институционализация на българските исторически и съвременни мигрантски общности отвъд Европа“ беше Българският културен център в Мидранд (Йоханесбург). Посещението беше осъществено на 1 март 2020 г. и имаше за цел да отрази проявите, свързани с Баба марта в центъра и в неделно училище „Слънчо“ към него, протичането на учебния процес в училището и подоготовката за честванията по случай предстоящия национален празник – 3 март.

След дългогодишни усилия и множество инициативи от различни представители на българската общност, през 2015 г. е създаден Българският културен център в Мидранд – с идеята да в него да се концентрират основните дейности и културни прояви на българите в тази част на ЮАР. Центърът (наричан също Дом на българите) е изграден върху закупена от българите земя в Мидранд – населено място, разположено по средата между Йоханесбург и Претория. Представлява цялостен комплекс, включващ параклис, класни стаи и специално изградена от общността „Лапа“ – просторно помещение от дървени колони и сламен покрив, предназначено за социални събирания. Предстои изграждането на българска църква, за която е направена първа копка на 29 май 2016 г., но поради трудности, свързани с местната административна уредба, строежът все още предстои. Ключово място в центъра заема неделно училище „Слънчо“, в което се обучават деца в три възрастови групи. Независимо от разпръснатостта на общността и огромните разстояния между населените места, всяка година в училището се обучават между двадесет и тридесет деца. Към центъра функционира и ресторант, където се предлагат български гозби, приготвени от настоятелството и членове на клуба. Клубът предлага както приятна среда за разтоварване и разнообразна българска кухня, напомняща за България, така и щанд с български стоки.

Инициатор за построяването и основен двигател на дейностите на центъра е Сдружението на българите в Южна Африка (основано през 2011 г.), чието настоятелство и членове организират работата на неделното училище и провеждат съвместно поредица от образователни и културни прояви. Въпреки че в многомилионни градове като Йоханесбург и Претория българите живеят отдалечени на огромни разстояния, може да се каже, че е налице българска общност, чието основно ядро от 100-200 души се събира редовно в центъра, превръщайки го в собствено българско пространство, където разгръщат богата и разнообразна дейност. Общността посещава центъра почти всяка неделя в месеца, взема участие в неделните служби в параклиса, съдейства за учебните занятия в училището, чества заедно национални и църковни, семейни и лични празници. Емблематични за българската общност са празненствата по случай 3 март, 24 май и Коледа, когато в центъра се събират най-голям брой посетители. Чест гост на официалните мероприятия в центъра са служители на българското посолство в ЮАР, членове на самодейния театрален колектив и танцовият състав „Българска роза“, чието основно ядро включва членове на настоятелството на клуба и техните семейства. Богатата дейност на центъра е отразена в поредица от снимкови пана в ресторанта, както и в интернет сайта и фейсбук профила на центъра и дружеството, където редовно се качват снимки и видеозаписи от празненства и официални събития – http://www.bulgarians.co.za/ ; фейсбук група: Българи в ЮАР/Bulgarians in South Africa/.

При посещението си в Българския център Николай Вуков и Щерьо Щерев присъстваха на неделната служба в параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, водена от свещеник Йонко Иванов, посетиха учебни занятия в училище „Слънчо“ и проведоха разговори с преподавателки в училището – Красимира Бешева, Петя Сотирова и Жулиета Ралинска. Въпреки че някои от децата още се затрудняват при използване на български език, във всички тях е видно голямо желание да говорят на български, а техните родители всяка седмица изминават десетки километри, за да могат децата им да учат в неделното училище. Своеобразен акцент в този ден беше поставен върху традицията по изработка и размяна на мартеници – след учебните занятия тя беше демонстрирана и в работилниците по изготвяне на мартеници от деца и родители в „Лапата“. По време на своето посещение екипът проведе поредица от разговори с председателя на дружеството – Йордан Радкев и с членове на настоятелството (Павлинка Ковачева, Дора Параскова, Цанка Митев и Стефан Бабачев). След приключването на учебните занятия, учениците проведоха репетиция за предстоящото отбелязване на националния празник 3 март.

Въпреки трудностите, свързани с икономическото поддържане на центъра, намаляващият брой българи поради напускането им на страната и големите разстояния, възпрепятстващи редовното посещаване на центъра всяка седмица, нашите сънародници са убедени, че центърът ще остане притегателна точка за общността в тази част на Южна Африка и за следващото поколение. Ентусиазмът, усърдието и постоянството на общността в поддържането на този български топос между Претория и Йоханесбург, ни изпълват и нас с увереност, че центърът ще продължи да радва със своята дейност и разнообразни прояви и в бъдеще.

Екипът ни изказва сърдечна благодарност на всички наши събеседници по време на посещението в Българския център в Мидранд: на представителите на българската общност, на членовете на настоятелството в Българския център, на преподавателите в българското училище „Слънчо“, на отец Йонко и на служителите в българското посолство, които съдействаха през цялото време на нашата теренна работа.

No Comments

Post A Comment