Културно наследство в миграция | Представяне на научно-приложно издание и изложба за културното наследство на българите в миграция
На 18 октомври в Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН беше представено научно-приложното издание "Културно наследство в миграция: добри практики и проблеми" и беше открита изложбата "Културно наследство на българите в миграция". На събитието присъстваха представители на научните среди, на Президентството, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на външните работи, Държавната агенция за българите в чужбина, както и много медии.
културно наследство в миграция, представяне, изложба, владимир пенчев, лина гергова, яна гергова, мариянка борисова, таня матанова, катя михайлова
16314
post-template-default,single,single-post,postid-16314,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Представяне на научно-приложно издание и изложба за културното наследство на българите в миграция

Изложба "Културно наследство на българите в миграция" - откриване

23 окт. Представяне на научно-приложно издание и изложба за културното наследство на българите в миграция

Текст: Л. Гергова
Снимки: Ирина Коларска

На 18 октомври в Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН беше представено научно-приложното издание „Културно наследство в миграция: добри практики и проблеми“ и беше открита изложбата „Културно наследство на българите в миграция“.

На събитието присъстваха представители на научните среди, на Президентството, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на външните работи, Държавната агенция за българите в чужбина, както и много медии.

След приветствие от ръководството на ИЕФЕМ-БАН доц. д-р Владимир Пенчев, ръководител на проекта, презентира екипа и извършеното изследване. Гл.ас. д-р Яна Гергова представи терените и събраните теренни материали. По-нататък гл.ас. д-р Лина Гергова, съставител на изданието, гл.ас. д-р Мариянка Борисова, доц. д-р Катя Михайлова и гл.ас. д-р Таня Матанова резюмираха съдържанието на брошурата, подчертавайки механизмите на работа на мигрантските организации в процесите, свързани с културното наследство, както и проблемите, които срещат. Пълният текст на изданието можете да свалите от тук (pdf).

Изложбата беше открита от един от авторите й – гл.ас. д-р Яна Гергова, която благодари от името на екипа на всички наши събеседници, които бяха така гостоприемни и отзивчиви и които помогнаха на изследването ни. Експозицията съдържа теренни снимкови материали и предмети, които са ни подарени или заети от наши събеседници от чужбина, за което им благодарим още веднъж. Изложбата „Културно наследство на българите в миграция“ е замислена като пътуваща и очаква покани от България и света.

Галерия от събитието

 

 

No Comments

Post A Comment