Културно наследство в миграция | При българите в Южна Гърция
В началото на май за около седмица Лина Гергова и Яна Гергова посетиха гръцката столица Атина, гр. Патра на Пелопосен и Ираклион на о-в Крит и се срещнаха с представители на български училища, организации, дружества, клубове, танцови състави, хор и др.
Лина Гергова, Яна Гергова, културно наследство, миграции, Гърция, Атина, Патра, Ираклион, Пелопонес, Крит
16174
post-template-default,single,single-post,postid-16174,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

При българите в Южна Гърция

25 май При българите в Южна Гърция

Автори: Лина Гергова, Яна Гергова

В началото на май за около седмица Лина Гергова и Яна Гергова посетиха гръцката столица Атина, гр. Патра на п-в Пелопонес и гр. Ираклион на о-в Крит и се срещнаха с представители на български училища, организации, дружества, клубове, танцови състави, хор и др.

Първата среща беше много емоционална – с дамите от Танцова формация „Детелини“, ръководена от Деси Златева, на която учените се включиха в артистичната изненада, подготвена от танцьорките по случай рождения ден на помощник-ръководителя Тони Димова.

 

В неделята след Гергьовден изследователите проведоха редица срещи, защото това е денят от седмицата, в който поради работната заетост на българската емиграция общностният живот е най-активен. Сутринта започна със служба в храма „Свети Преп. Йоан Рилски Чудотворец“, отслужена от отец Стефан, след което разговаряха с него, Доротея Младенович (преподавател по музика в БНУ „Преп. Паисий Хилендарски“ и понастоящем пееща в храма) и Дафина Монова, която от години помага на църквата. Любопитно е наблюдението, че извън големите празници преобладаващите посетители на българската черква са гръцките й съседи.

Следващата среща беше с писателите и художниците от Клуба на дейците на културата „Нов живец“, които също празнуваха – Гергьовден и рождения ден на предния си председател Йорданка Андреева. По-подробно разговаряха и с Рада Капралова, художник и писател, и Мариана Кузманова, поет и член на Управителния съвет на Клуба. По-късно същия ден Яна Гергова има възможност да се срещне и с председателя на организацията Пламен Симеонов. КДК „Нов живец“ се похвалиха с разнообразни творчески активности и изяви на своите членове и множество успешни благотворителни кампании, включително и в помощ на българския храм в Атина.

Следобедът продължи в БНУ „Преп. Паисий Хилендарски“, където изследователите разговаряха с Пенка Хайдарлиева, преподавател в училището, Петрана Каменова, преподавател там и във Второ българско училище на о-в Крит в Герани, както и отново с преподавателя по музика Доротея Младенович. Това училище е към Гръцко-българско сдружение за култура – Атина и е едно от трите български неделни училища в столицата.  Заедно със сдружението се помещават в една сграда с Гръцкия комитет за Югоизточноевропейски изследвания и съвместно организират някои събития.

След това Яна Гергова посети БНУ „Паисий Хилендарски“ към Гръцко-българското сдружение за култура „Паисий Хилендарски“ и разговаря с училищния ръководител Юлия Костова и преподаватели. Към сдружението и в сътрудничество с училището функционира и Фолклорна танцова формация „Пиперлии“, които по това време бяха на участие във фестивал в Рим. С техния ръководител Елена Цветанова се срещнахме по-късно и освен за дейността на формацията, чухме и разказ с пресни впечатления за последното им участие. Лина Гергова присъства и на репетиция на Фолклорна формация „Родина“, създадена и виртуално ръководена от преподавателя по тамбура Александър Костадинов. Хорът подготвяше репертоара си за ежегодното си участие във фестивала Театро Петра в Атина.

 

Срещнахме се и с представители на третото българско неделно училище в Атина „Св.св. Кирил и Методий“, които бяха организирали среща с директора Мими Ничева, родители и други заинтересовани от нашия проект представители на българската общност в Атина като директора на Детски център „Майчина грижа“ Таня Гатева и собственика и издателя на българския вестник „България днес“ Николина Кадийска.

В следващите дни се състояха и самостоятелни срещи с тях – екипът посети детската градина и се запозна с децата, както и офиса на българския вестник, където научихме любопитни факти за издаването на българска медия зад граница.

Изключително полезна и интересна беше и срещата в Посолството на Република България в Гърция с временно управляващия Веселин Иванов и културното аташе Панталей Спасов, които дадоха друг поглед върху състоянието и проблемите на българската мигрантска общност в  Атина.

Макар и за кратко екипът успя да посети и град Патра, където функционира Българското неделно училище „Захари Стоянов“ към Дружество на българите на Пелопонес „Хан Аспарух“. За създаването и дейността му разговаряхме с директора на училището Милена Нанкова, преподавателката на предучилищната група Недялка Богданова и хореографа и ръководител на групата по народни танци Петя Петкова.

Теренът в Гърция приключи с посещение на остров Крит и разказът за българите, живеещи тук, настоящата дейност и плановете за развитие на „Сдружение на българите на остров Крит“ от неговия създател и председател Петър Анастасов.

Екипът благодари на всички наши събеседници за отделеното време, топлото посрещане и приятните мигове! Пожелаваме ви успех във всички бъдещи начинания и се надяваме да се видим отново!

No Comments

Post A Comment