Културно наследство в миграция | Проучвания в Скандинавските страни. Част 1: Стокхолм и Копенхаген
В периода 20-26 октомври 2015 г. бе осъществено теренно изследване сред българските мигрантски общности в Швеция и Дания, проведено от гл. ас. д-р Мариянка Борисова и гл. ас. д-р Яна Гергова.
Дания, Копенхаген, културно наследство, Мариянка Борисова, Стокхолм, Швеция, Яна Гергова
15659
post-template-default,single,single-post,postid-15659,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Проучвания в Скандинавските страни. Част 1: Стокхолм и Копенхаген

19 ное. Проучвания в Скандинавските страни. Част 1: Стокхолм и Копенхаген

Автори: М. Борисова, Я. Гергова

В периода 20-26 октомври 2015 г. бе осъществено теренно изследване сред българските мигрантски общности в Швеция и Дания, проведено от гл. ас. д-р Мариянка Борисова и гл. ас. д-р Яна Гергова. В първите три дни бяха проведени няколко срещи с представители на българските институции в Стокхолм. За стартирането и функционирането на Първо българско училище в Стокхолм разказа неговият директор и основател Росен Апостолов. С дейността на българската фолклорна група „Трио лева“, нейното сформиране, развитие и работа в Швеция, ни запознаха двама от участниците – Соня Георгиева и Тодор Бакоев, който преподава и в българското училище в града.

Соня Георгиева и Тодор Бакоев от
Соня Георгиева и Тодор Бакоев от „Трио лева“ (сн. Яна Гергова)

Подробна информация за българските църковни общини в Швеция, Норвегия и Финландия, получихме от отец Ангел Петрунов, който ни показа българската църква в Стокхолм.

Българската църква
Българската църква „Св. Паисий Хилендарски“ в Стокхолм (сн. Яна Гергова)

За дейността на Български музикален танцов център в Копенхаген ни разказа ръководителят му Николай Стоянов. Гл. ас. д-р Мариянка Борисова посети репетиция и разговаря с участниците в група за фолклорни танци „Дилмана“, която включва танцьори от различни националности и се изявява главно пред датска публика.

Репетиция на фолклорна група за народни танци
Репетиция на фолклорна група за народни танци „Дилмана“, Копенхаген (сн. Мариянка Борисова)

В Копенхаген организирахме среща с преподаватели и администратори на Български просветен център „Иван Вазов“. Запознахме се с организирането на учебните занятия, празниците, извънкласните форми и наблюдавахме част от учебния процес.

Интересна и важна информация донесе и посещението на българския хранителен магазин в датската столица.

Български магазин в Копенхаген (сн. Мариянка Борисова)
Български магазин в Копенхаген (сн. Мариянка Борисова)

Екипът изказва своята огромна благодарност на всички свои респонденти за любезното съдействие и посрещане!

 

No Comments

Post A Comment