Културно наследство в миграция | След завръщането на екипа ни от Нидерландия
Тереннитe проучвания по проекта, свързани с конструирането, съхраняването и популяризирането на българското културно наследство зад граница чрез мигрантски консолидационни форми, тази пролет продължиха с посещението на гл. ас. д-р Яна Гергова и гл. ас. д-р Мариянка Борисова в Нидерландия (5-10.04.2017 г.).
Мариянка Борисова, Яна Гергова, Хага, Амстердам, Лайден, Холандия, културно наследство, миграция
16123
post-template-default,single,single-post,postid-16123,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

След завръщането на екипа ни от Нидерландия

Творения на децата от ПБУ „АБВ“, Амстердам

27 апр. След завръщането на екипа ни от Нидерландия

Автор: М. Борисова

Тереннитe проучвания по проекта, свързани с конструирането, съхраняването и популяризирането на българското културно наследство зад граница чрез мигрантски консолидационни форми, тази пролет продължиха с посещението на гл. ас. д-р Яна Гергова и гл. ас. д-р Мариянка Борисова в Нидерландия (5-10.04.2017 г.).

Българските училища зад граница са сред ключовите институции в поддържане на културното наследство в миграция. В Айндховен колегите се срещнаха и разговаряха с Мария Попова и Чавдар Бъчваров – представители от организационния екип на Българско училище „Св. Климент Охридски“. Училището е създадено през 2009 г. като родителска инициатива. Към момента обучава 33 деца от тригодишна възраст до пети клас по български език и литература, организира български празници, театрални представления, концерти.

Протойерей Йоан Манев отслужва литургия на Лазаровден (8.04.2017), Хага

 

Следващата локация на проучване беше Хага, където се наблюдава разнообразие на български консолидационни форми. Колегите посетиха Българска православна църква „Св. Архангел Михаил и св. Архангел Гавриил и св. Преподобни Паисий Хилендарски“ и разговаряха с протойерей Йоан Манев относно българската общност в Хага, развитието на църквата, статута ѝ на средище за различни православни общности. Към българската църква в Хага функционира културен център „Св. Архангел Михаил“. Църквата в Хага се помещава в сграда под наем, като се правят постъпления за откупуване на имота. За целта в България е учредена Фондация за събиране на средства „Св. Архангел Михаил“. Представителите на екипа присъстваха на тържествената литургия за Лазаровден (8.04).  В Хага колегите разговаряха и с Мария Друмкова (ръководител и музикален педагог) и Ангелина Кирякова (предучилищен педагог) от Ново българско училище „Зора“. Училището възниква като сектор „Дейности с деца“ към Фондация „Български център“ в Хага през 2013 г. и впоследствие се обособява като самостоятелна институция, която освен изискваните от МОН дисциплини предлага и вокална група, музикална и театрална работилници. Нова и перспективна форма на сътрудничество е помощта, която български студенти в Хага оказват в образователния процес на НБУ „Зора“. Беше организирана среща и с ръководителката на Клуб за български народни танци Ненка Георгиева. Колегите разговаряха и с председателя на НПО Фондация „Български център“ Анна Стоева относно мисията на центъра и адаптацията на българите в Холандия.

В Лайден учените наблюдаваха учебния процес в първото българско училище в Нидерландия –  БУ „Св. Св. Кирил и Методий”, създадено през 2006 г. Разговаряха с Велка Недялкова и Гергана Аврамова от управителния съвет; с директора Ариета Семерджиева; с преподаватели, сред които Радостина Шаренкова, Филиз, Анета Божикова; с родители.

Разговор с Елица Йорданова и Камелия Стефанова от Сдружение „Българско образование и култура“, с Боряна Хубенова от ПБУ „АБВ“ и с Нина Каварджикова – ръководител на клуба за народни танци към сдружението, Амстердам

В Амстердам срещите продължиха с посещение на Сдружение „Българско образование и култура“, което обединява училище, информационен портал, групи за народни танци (за деца и възрастни), богата библиотека, курс по холандски език. Към сдружението функционира Първо българско училище „АБВ“, което има филиал в Грьонинген. Колегите разговаряха с ръководителите на сдружението Елица Йорданова и Камелия Стефанова, с учителския екип, с ръководителя на фолклорната група Нина Каварджикова. Училището витализира българското културно наследство чрез образователната програма, групите за народни танци (за деца), за театрално изкуство, за музика, за приложни изкуства. Бяха поставени редица въпроси относно българското образование в чужбина като учебното съдържание, дистанционното обучение, масовата незаетост на българските деца зад граница в българската образователна система.

Осъществените контакти и натрупаният обилен емпиричен материал очертават активните елементи на българското културно наследство, предавано, конструирано, отвоювано зад граница и способстват адекватния анализ на ситуацията и перспективите.

Благодарим на всички респонденти за отзивчивостта, сътрудничеството и топлия прием! Благодарим ви и за подкрепата в логистиката на това динамично пътуване!

Повече снимки от работата на нашите колеги в Нидерландия може да видите тук.

No Comments

Post A Comment