Културно наследство в миграция | Теренно проучване беше проведено в Ню Йорк, Бостън и Филаделфия
Доц. д-р Николай Вуков, гл.ас. д-р Лина Гергова, гл.ас. д-р Мариянка Борисова и гл.ас. д-р Яна Гергова проведоха теренно проучване в САЩ, което стартира в Ню Йорк, Бостън и Филаделфия.
Лина Гергова, Мариянка Борисова, Николай Вуков, Яна Гергова, Ню Йорк, Бостън, Филаделфия, САЩ
15495
post-template-default,single,single-post,postid-15495,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Теренно проучване беше проведено в Ню Йорк, Бостън и Филаделфия

Екипът в Ню Йорк

21 юни Теренно проучване беше проведено в Ню Йорк, Бостън и Филаделфия

Автори: Л. Гергова, М. Борисова, Н. Вуков, Я. Гергова

В рамките на проекта „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“, финансиран от ФНИ към МОН, доц. д-р Николай Вуков, гл.ас. д-р Лина Гергова, гл.ас. д-р Мариянка Борисова и гл.ас. д-р Яна Гергова проведоха теренно проучване в САЩ, което стартира в Ню Йорк, Бостън и Филаделфия.

В Ню Йорк по-голямата част от екипа се срещна с представители на различни културни и образователни институции и инициативи, както и с генералния консул на Р България г-н Милен Люцканов и консула Любомир Грънчаров. Един от първите разговори беше с дамите, които са в основата на събитията Bulgarian Concert Evenings in New York (Анна Стойчева, Павлина Доковска и Стефка Евстатиева), провеждащи се с любезното домакинство на генералното ни консулство и представящи и български млади и вече утвърдени музиканти и известни композитори.

Лина Гергова, Мариянка Борисова и Яна Гергова с оперната прима Стефка Евстатиева в Генералното консулство на Р България в Ню Йорк, САЩ
Лина Гергова, Мариянка Борисова и Яна Гергова с оперната прима Стефка Евстатиева в Генералното консулство на Р България в Ню Йорк, САЩ

На 16 май учените наблюдаваха тържеството по случай 10-годишнината на българското училище „Христо Ботев“, на което се изявиха всички артистични ученици – танцуващи, пеещи, рецитиращи, включително танцовият състав „Горана Джуниър“ с ръководител Елисавета Йорданова. След концерта екипът има възможност да разговаря с учители, приятели и членове на родителското настоятелство.

Празничен концерт по случай 10 години училище "Христо Ботев ", Ню Йорк. Сн. Яна Гергова
Празничен концерт по случай 10 години училище „Христо Ботев „, Ню Йорк. Сн. Яна Гергова

На 17 май Мариянка Борисова разказа пред ученици, родители и учители в училище „Христо Ботев”, Ню Йорк, за обредите и вярванията, съпътстващи Гергьовден и Еньовден. Децата уверено демонстрираха своите знания за традиционните календарни празници. След презентацията ученици, участници в ансамбъл „Горана Джуниър” към училището, чрез танци показаха своята визия за Гергьовден и Еньовден.

Преди лекцията на гл.ас. д-р М. Борисова в българското училище "Христо Ботев", Ню Йорк. Сн. Мариянка Борисова
Преди лекцията на гл.ас. д-р М. Борисова в българското училище „Христо Ботев“, Ню Йорк. Сн. Мариянка Борисова

В рамките на The 9th Avenue International Food Festival, състоял се на 16-17 май в Ню Йорк, участие взеха 101 Kaba gaidi NY и ансамбълът за български фолклорни танци „Босилек“ с ръководител Катрин Спрингер. Проявата бе наблюдавана и документирана от гл.ас. д-р Яна Гергова, която посети и училището Young Bulgarian Voices NY и разговаря с преподавателите Яна Калинкова, Зора Бояджиева и Меглена Запрева.

Ансамбъл за български фолклорни танци „Босилек“ с ръководител Катрин Спрингер, Ню Йорк. Сн. Яна Гергова
Ансамбъл за български фолклорни танци „Босилек“ с ръководител Катрин Спрингер, Ню Йорк. Сн. Яна Гергова

Същия ден гл.ас. д-р Лина Гергова наблюдава генералната репетиция за тържеството по случай 24 май в Хор и училище „Гергана“, Ню Йорк, където изнесе и лекция на тема „Пролетни празници в традиционния календар на българите“ пред ученици от началните класове. След това проведе разговор с Нели Хаджийска, директор на училището.

Завършекът на репетицията за тържеството по случай 24 май в училище "Гергана", Ню Йорк. Сн. Лина Гергова
Завършекът на репетицията за тържеството по случай 24 май в училище „Гергана“, Ню Йорк. Сн. Лина Гергова

В последния ден от работата си в Ню Йорк екипът се срещна с българския диригент Герган Ценов, основател на едноименния камерен ансамбъл, чийто дебют пред американска публика предстоеше на 29 май.

На 15-18 май доц. д-р Николай Вуков пътува до Бостън, където посети основните български институции и се срещна с представители на българската общност в града. Освен посещенията в Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Уолтъм и Българската църква „Св. Петка“, срещи бяха проведени с ръководителя на Българо-американския културен център „Мадара“, с членове на Женския фолклорен хор и оркестър „Диви жени“, с инициатори и участници в културните прояви на българската общност в региона.

Представители на българската общност в Бостън. Сн. Николай Вуков
Представители на българската общност в Бостън. Сн. Николай Вуков

Във Филаделфия Л. Гергова и Я. Гергова се срещнаха с екипа ентусиасти – Ивета Тодорова-Пиргова, Сирма Куцакис и Стефан Георгиев – които организират за трета поредна година Събора на българите в града, привличащ наши сънародници от цялото североизточно крайбрежие на САЩ, както и много изпълнители на традиционна музика и танци.


Екипът изказва своите искрени благодарности на всички наши събеседници, които приеха да се срещнат и разговарят с нас и да ни разкажат за дейността на институциите, организациите и неформалните обединения, които представляват!

No Comments

Post A Comment