Културно наследство в миграция | Българската общност в Мароко: „едно малко семейство“*
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
16669
post-template-default,single,single-post,postid-16669,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Българската общност в Мароко: „едно малко семейство“*

21 дек. Българската общност в Мароко: „едно малко семейство“*

* Цитат от Ралица Димитрова, съветник към българското посолство, на която благодарим за съдействието

Текст и снимки: М. Борисова и Т. Матанова

Второто теренно проучване по проект „Културно наследство и институционализация на българските исторически и съвременни мигрантски общности отвъд Европа“ бе осъществено в Кралство Мароко от д-р Мариянка Борисова и д-р Таня Матанова в периода 12-17.12.19 г. Екипът ни се срещна и разговаря с представители на българската общност, която по неофициални данни наброява 350-400 души. Българско-мароканските официални отношения датират от началото на 1960-те години, като България откликва на апела и изпраща в Мароко специалисти от различни сфери: хидроинженери, геодезисти, строителни инженери, преподаватели, архитекти. И днес българските специалисти са добре приети в африканската страна, а България е позната за мароканците.

В българското посолство в Рабат колегите проведоха разговори с българския посланик Юрий Щерк, със съветник Ралица Димитрова, с българския консул Цветина Божкова. Екипът ни посети филиала на БНУ „Родолюбие“ в Казабланка, където наблюдава урок, посветен на традиционните зимни български празници, разговаря с децата и техните преподаватели Ани Радева и Марин Радев. Учениците бяха вложили особено старание в подготовката, предвид фактите, че повечето от тях са от смесени бракове и у дома невинаги се говори на български език, растат в нехристиянска среда и е по-сложно да им бъде обяснено Рождество Христово (например), не са виждали сняг. Българските деца масово посещават българското училище, като някои от тях пътуват от други градове за учебните занятия. Важно за българската общност в Мароко е както познаването на българските традиции, фолклор, история, така и съхраняването на българския език и културна идентичност. Екипът ни имаше шанс да присъства на представянето на арт-инсталацията „Българските букви“ – разноцветни пейки във формата на кирилски букви (Б, З, П, Щ, Ж, Ч, Ш, Г, И, Ъ), подредени на яхтеното пристанище в Сале (до Рабат). Тази инициатива под патронажа на българското посолство в Рабат, създадена по аналогия с проекта „Скритите букви“ (които в различни периоди бяха монтирани в София и Париж), за пръв път прекрачва границите на Европа и се очаква да гостува и в други марокански градове. Таня Матанова и Мариянка Борисова посетиха и коледното тържество в българското посолство, което събра значителна част от българската общност в Мароко. Децата от двата филиала на БНУ „Родолюбие“ (в Рабат и Казабланка) бяха подготвили за Дядо Коледа и гостите танц на снежинките, песни, стихотворения, коледарска дружина с благословии и заслужиха аплодисментите на публиката и подаръците в чувала. В посолството бе подредена изложба на изработени от децата картички и кукли-коледари, които участваха в класация. Коледното парти продължи с почерпка и хорца, като сред кулинарните шедьоври (наред с прочутите арабски сладкиши) имаше приготвени от българските майки баници и погачи. Екипът ни имаше възможността да посети репетиция на фолклорна танцова група „Хорце“, която е ръководена от Евгения Никитина-Спиридонова и репетира в сградата на българското посолство. Госпожа Никитина-Спиридонова е ръководител и на Школата за класически балет „Аrtemesia Сlub“ в Рабат.

Въпреки че в Кралство Мароко липсва формална организация на българите, общността е дейна и консолидирана. Най-многобройни са българите в Рабат и Казабланка, като те организират пикници на брега на океана, училищните празници се превръщат в празници на българската общност в кралството. Българските дипломатически институции в страната функционират като катализатор на българския общностен живот: в посолството в Рабат се помещават БНУ „Родолюбие“ (филиал Рабат) и фолклорна танцова група „Хорце“; филиалът на БНУ в Казабланка се намира в сградата на Служба за търговско-икономически въпроси (СТИВ).

Екипът ни изказва сърдечни благодарности на всички наши събеседници: на представителите на българската общност, на българските дипломати в посолството и консулството, на преподавателите и училищния ръководител Ани Радева, на Евгения Никитина-Спиридонова и участниците във фолклорна група „Хорце“ за отзивчивостта, топлия прием и съдействието! Специални благодарности и за семейство Ани и Иван Радеви, които отвориха дома и сърцата си за нас!

3 Comments
 • Ралица Ангелова Димитрова
  Posted at 09:48h, 23 декември

  Благодарим на екипа на БАН за посещението в Кралство Мароко! Оказаното внимание към българската общност в Кралство Мароко мотивира и стимулира българите, живеещи и работещи в Мароко. Представители на българската общност многократно споделиха признателността си, изказаха благодарност за вниманието, оказано им от екипа на БАН, признаха важността на дадената отлична оценка, споделена от представителите на БАН за българската общност в Кралство Мароко. Споделиха, че отличната оценка и оказаното внимание и уважение за дейността им е от огромно значение за българската общност в Кралство Мароко! С благодарност и уважение, Ралица Димитрова, съветник в Посолството на република България в Кралство Мароко. Декември 2019 г., град Рабат, Кралство Мароко

 • Мариянка Борисова
  Posted at 06:13h, 26 декември

  Екипът ни, посетил Кралство Мароко, изказва своята благодарност към съветник Ралица Димитрова за отзивчивостта, сътрудничеството и логистичната подкрепа при организирането и провеждането на теренното проучване.

 • rdimitrova@mfa.bg
  Posted at 23:17h, 07 април

  Благодаря за резултатите от проучването!
  Ралица Димитрова
  Заместник-ръководител
  Посолство-Рабат

Post A Comment