Културно наследство в миграция | Участие в среща-разговор в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
16662
post-template-default,single,single-post,postid-16662,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Участие в среща-разговор в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“

02 дек. Участие в среща-разговор в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“

На 29 ноември 2019 г. Лина Гергова и Таня Матанова взеха участие като експерти в провелата се в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“ срещата-разговор с Джина ДиДонато, преподавател по реторика в City University of New York и музикален директор и преподавател по български език в училище „Гергана“ в Ню Йорк.

Джина ДиДонато или Виргиния Хинова е българска актриса и певица, емигрирала в САЩ през 2000 г., завършила театрално и танцово изкуство в Американската академия за музика и театър на Бродуей, а от 2012 г. е преподавател в Български детски хор и училище „Гергана“. В България е във връзка с турне на детския хор във Виена и София.

Пред публиката и експертите тя разказа както за своята лична мигрантска съдба и трудностите, дилемите и успехите, които са я съпътствали, така и за педагогическата си работа сред децата на българската миграция в Ню Йорк и мисията на „Гергана“, разбиранията за връзката деца – учители – родители, образователните практики. Разговорът беше воден от проф. Александър Кьосев, който даваше широк контекст на споделените размисли и преживявания и проблематизираше опита на госпожа ДиДонато в дискурса на читателските практики, въпроса за грамотността и за взаимодействията между родина и мигрантски общности.

В дискусията се включиха експерти от Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ на Министерство на образованието, от Държавната агенция за българите в чужбина, колеги от Катедра „Български език“ на Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ и от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Лина Гергова се включи в дискусията с кратко представяне на проектите „Културно наследство в миграция“ и „Културно наследство на традиционните и съвременни български общности отвъд Европа“, като очерта и погледа си върху практиките и принципите, заложени в образователния модел на БДХУ „Гергана“, изграден въз основа на проучването й в това училище, проведено през 2015 г. Тя подчерта изключителността на примера „Гергана“ в общия контекст на българските неделни училища зад граница както по отношение на образователните практики, така и от гледна точка на културната общност, която стои зад това училище. Таня Матанова подчерта значимостта на темата за взаимодействията между учители и родители при справянето с езиковото обучение на деца от смесени бракове и в семейства в мигрантски контекст.

No Comments

Post A Comment