Културно наследство в миграция | 24 май в Южна Франция
В периода 23-28 май гл.ас. д-р Лина Гергова и гл.ас. д-р Яна Гергова проведоха теренни проучвания сред българите в Южна Франция, където се срещнаха с представители на училища, организации, дружества, фолклорни състави и други български институции в Лион, Монпелие, Екс ан Прованс и Тулуза.
Лина Гергова, Яна Гергова, Франция, Лион, Екс ан Прованс, Монпелие, Тулуза, културно наследство, миграция
16269
post-template-default,single,single-post,postid-16269,single-format-standard,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

24 май в Южна Франция

24 май в Лион

03 юли 24 май в Южна Франция

Автор: Я. Гергова

В периода 23-28 май гл.ас. д-р Лина Гергова и гл.ас. д-р Яна Гергова проведоха теренни проучвания сред българите в Южна Франция, където се срещнаха с представители на училища, организации, дружества, фолклорни състави и други български институции в Лион, Монпелие, Екс ан Прованс и Тулуза.

На репетиция на "От Извора"

В Лион екипът се срещна с Кристина Петрова, която разказа за възникването и дейността на Асоциацията на българските студенти в града и с настоящата й работа като президент на Асоциация „Франкофонски обмен на знания и опит“, чиято дейност е свързана с организирането и провеждането на курсове по френски за българи с цел по-лесното интегриране на новодошлите сънародници във Франция. Вечерта премина под звуците на българска фолклорна музика на гости на групата за народни танци „От Извора“. Екипът имаше удоволствието да наблюдава репетициите за предстоящия концерт за 24 май в Лион и да разговаря с ръководителя Анита Екенова Рокенстрокли, Димитрина Бертран, координатор на българските организации в града, Фикия Миловска, един от хореографите на „От Извора“ и ръководител на детския танцов състав при българското училище, и участници в групата.

24 май в Лион

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост бе ознаменуван с тържествен концерт в Centre Culturel et de la Vie Associative (CCVA) – Вилюрбан, организиран от и с участието на „От Извора“, както и с участието на деца от българското училище в града „Иван Вазов“, фолклорна формация „Шарено Герданче“, вокална група „Приятели“, Асоциация Лион-Украйна и група за бретонски танци „Bugale Spontus”. Преди концерта екипът имаше възможност да се срещне и разговаря с директора на българското училище Стелиана Николов, която представи дейността на институцията. По време на концерта Жан Соломонов и Йоана Иванова обявиха откриването на българска библиотека „Отец Матей – Миткалото“ в града, която ще се приюти в българския магазин „Bulgare Market Lyon“.

24 май в Екс ан Прованс

Теренните изследвания продължиха в Монпелие, където изследователите се срещна с Даниела Митева, президент на асоциация „Les enfants bulgares à Montpellier“ и директор на училището към нея – „Патиланци“. Освен разказ за създаването на училището и неговите дейности през последните години, г-жа Митева сподели и своя интересен поглед към съществуващите политики за подпомагане на българските училища и други институции в чужбина.

24 май в Екс ан Прованс

Макар и няколко дни по-късно, 24 май бе отбелязан и в българското училище в Екс Ан Прованс „Климент Охридски“. Тържеството включваше ателиета за буквите, филм за любимите български думи на учениците, подготвен от преподавателя по български език и литература Веселин Геренов, марионетен спектакъл на „Дядовата ръкавичка“ на театралната група на Красимира Ангелова, български народни танци под ръководството на Ганчо Ганчев и Пламенка Маринова, бюфет с български традиционни ястия, както и гост-изпълнение на деца от българското училище „Иван Вазов“ в Манделю, които представиха стихотворението „Аз съм българче“ и ръченица. На празника присъстваха директорът, деца и родители от училището „Патиланци“ в Монпелие и доц. Маргарита Димитрова – лектор по български език в Université d’Aix-Marseille. Екипът се запозна и разговаря с президента на Асоциация Българско Училище „Св. Климент Охридски“ Петя Алекова-Ескрива, директора на училището Анели Младенова, преподавателите Веселин Горанов, Красимира Ангелова и Силвия Германова, както и с  Венцислава Шойкова – директор на училище „Иван Вазов“ в  Мандельо.

Форум на световните езици в Тулуза

На 28 май екипът присъства и на още едно цветно събитие в Южна Франция – Форум на световните езици в Тулуза, на който участие взе и българската асоциация Forum-Franco Bulgare. Българският щанд показа български литературни издания и традиционна кухня, а танцьорите към асоциацията представиха фолклорни танци. За възникването и развитието на българската асоциация разказаха председателят Венета Петрова и един от основателите и член на административния съвет Добринка Рапхорт.

Форум на световните езици в Тулуза

Екипът благодари на всички свои събеседници за отделеното време и приятните мигове!

No Comments

Post A Comment