Културно наследство в миграция | Отбелязване на 142 години от обесването на В. Левски
Проектът „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“ се основава на иновативно интердисциплинарно изследване на начините и процесите на обединение, формиране на и приобщаване към институции, утвърждаване на лидерства, пространства и различни календари сред мигрантските ни общности. Финансиран е от Фонд „Научни изследвания" към МОН през декември 2014 г. и се изпълнява в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
културно наследство, миграция, консолидация, институционализация, българи в чужбина, образование в чужбина, чужбина, ИЕФЕМ, БАН, фолклористика, етнология, етнография, ФНИ, МОН, интердисциплинарно, изследване, проект, лидерство, календар
15109
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15109,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Отбелязване на 142 години от обесването на В. Левски

***

На 19 февруари 2015 г. външният министър на Република България г-н Даниел Митов и посланикът на Република България в Букурещ г-н Александър Филипов поднесоха венец на паметника на Васил Левски в букурещкия парк Херастръу. На церемонията по случай 142 години от обесването на Апостола присъстваха дипломати и представители на българските традиционни и нови мигрантски общности в Румъния, включително българският депутат в местния парламент г-н Николай Миркович и председателят на Демократичния съюз на българите в Румъния проф. Лука Велчов. По традиция бяха поднесени цветя и на намиращия се много близо паметник на Христо Ботев.

 

Паметта за Васил Левски и Христо Ботев е централна във възпоменателния календар на българите в страната, тъй като румънската столица е исторически тясно свързана с българското възраждане и биографично – с много български революционери. Демократичният съюз на българите често организира в своя клуб лекции на подобни теми, както и беседи, посветени на други епизоди от историята на България.

 

Category
Галерии
Tags
Събития